Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Wiśniowe tartaletki

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na ciasto:

  • 70g Cukru pudru DIAMANT z aromatem waniliowym
  • 200g mąki
  • 100g zimnego masła
  • 1 jajko

na masę wiśniową:

  • 20g Cukru brązowego DIAMANT
  • 300g wiśni (mogą być mrożone)
  • 50ml wody
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej

na bezę:

  • 150g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara drobny
  • 2 białka
  • szczypta soli

Wykonanie przepisu

Masło utrzeć z cukrem pudrem DIAMANT, dodać jaja i mąkę. Połączyć szybkimi ruchami, aż do połączenia się składników. Z gotowego ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić na pół godziny do lodówki. Ciasto wyjąć z lodówki, rozciągnąć na formach do tartaletek (pamiętając o wykończeniu brzegów), ponakłuwać widelcem. Piec przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym
do temp. 180°C. Przygotować masę wiśniową: mrożone wiśnie przełożyć
do garnka, podgrzewać. Następnie stopniowo dodawać cukier brązowy DIAMANT. Całość gotować około 5 minut, nieustannie mieszając, zagęścić mąką ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na uprzednio podpieczony spód małych tart. Piec około 30 minut w 180°C.
Przygotować bezę: białka schłodzić, przelać do wysokiego pojemnika, wsypać sól i zmiksować na sztywno. Następnie, wciąż ubijając, powoli dosypywać niewielkie porcje cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara drobny
aż do uzyskania sztywnej, gładkiej, błyszczącej i gęstej masy. Nakładać łyżką niewielkie porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując dość duże odstępy (bezy rosną w trakcie pieczenia). Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 120-130°C  przez 1,5-2 godziny. Bezy po upieczeniu powinny być z wierzchu suche, a wewnątrz miękkie. Podpieczonymi bezami ozdobić wierzch każdej tartaletki.

Nasze porady

Podczas przygotowywania masy wiśniowej dodać można ½ kieliszka wiśniówki.

Do góry