Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Wielkanocne zajączki

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 10g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara
  • 750g mąki
  • 180ml mleka
  • 20g drożdży
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • szczypta majeranku
  • masło (do natłuszczenia)

Wykonanie przepisu

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dosypać cukier trzcinowy DIAMANT Dry Demerara - dokładnie wymieszać. Drożdże pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać z odrobiną soli, dodać jajka, masło oraz rozczyn drożdży. Wyrabiać ciasto, aż do momentu uzyskania jednolitej masy, wcześniej wmieszając szczyptę majeranku. Ciasto zostawić do wyrośnięcia przez minumun godzinę. Po tym czasie rozdzielić ciasto na około 12 porcji - formować kształt zajączka (można przy pomocy szpikulca). Gotowe zajączki posmarować rozbełtanym białkiem. Piec przez około 15 minut w temperaturze około 150°C.

 

Nasze porady

Wnętrze zajączków wypełnić można pieczarkowym farszem.

Do góry