Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Wielkanocny torcik marchewkowy

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na ciasto:

  • 200g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
  • 340g mąki pszennej
  • 60g mąki razowej
  • 100g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g maślanki
  • 100g oleju
  • 3 jajka

na krem:

  • 150g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
  • 100g miękkiego masła
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ imbiru w proszku

na lukier:

  • 150g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
  • 250g serka typu mascarpone
  • sok i skórka otarta z połowy limonki
  • 100g posiekanych pistacji

Wykonanie przepisu

Mąkę pszenną przesiać z mąką razową, sodą i proszkiem do pieczenia. Wmieszać cukier puder trzcinowy DIAMANT i migdały. W osobnej misce połączyć maślankę, olej, jaja - przelać masę do suchych składników, wymieszać. Na koniec połączyć delikatnymi ruchami ze startą marchwią. Ciasto przelać do uprzednio natłuszczonej tortownicy, piec około 60 minut
w temp. 180°C. Przygotować krem: podane składniki utrzeć na gładką masę, przełożyć na ostudzony i przekrojony na pół tort. Składniki na lukier utrzeć. Gęstym lukrem udekorować ciasto. Wierzch i boki posypać posiekanymi pistacjami.

Do góry