Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Wieprzowina w sosie śliwkowym

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na kotlety:

  • 900g kotletów wieprzowych np. z karkówki
  • oliwa
  • sól i świeżo zmielony pieprz

na sos:

  • 40g Cukru trzcinowego DIAMANT Dark Muscovado
  • 20 śliwek (świeżych: wypestkowanych i rozdrobnionych albo suszonych, wcześniej namoczonych)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • ½ łyżki mielonego pieprzu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 5 łyżek likieru wiśniowego
  • sok z limonki

Wykonanie przepisu

Przygotownie sosu: usmażyć na oliwie drobno posiekaną cebulę, dodać imbir i pieprz. Smażyć aż do uzyskania aromatycznego zapachu. Dodać śliwki, doprawić sosem sojowym, likierem i cukrem trzcinowym. Doprowadzić
do wrzenia, następnie przykryć i dusić na małym ogniu do czasu, aż śliwki
się rozgotują. Przełożyć sos do sosjerki, doprawić sokiem z limonki.
Podawać do przygotowanej wieprzowiny.

Do góry