Wieprzowina w sosie śliwkowym
Składniki
na kotlety:
- 900g kotletów wieprzowych np. z karkówki
- oliwa
- sól i świeżo zmielony pieprz
na sos:
- 40g Cukru trzcinowego DIAMANT Dark Muscovado
- 20 śliwek (świeżych: wypestkowanych i rozdrobnionych albo suszonych, wcześniej namoczonych)
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 łyżka mielonego imbiru
- ½ łyżki mielonego pieprzu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 5 łyżek likieru wiśniowego
- sok z limonki
Wykonanie przepisu
Przygotownie sosu: usmażyć na oliwie drobno posiekaną cebulę, dodać imbir i pieprz. Smażyć aż do uzyskania aromatycznego zapachu. Dodać śliwki, doprawić sosem sojowym, likierem i cukrem trzcinowym. Doprowadzić
do wrzenia, następnie przykryć i dusić na małym ogniu do czasu, aż śliwki
się rozgotują. Przełożyć sos do sosjerki, doprawić sokiem z limonki.
Podawać do przygotowanej wieprzowiny.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.