Zrównoważony rozwój
KLIENCI
Oczekiwania jakościowe naszych klientów oraz ich bezpieczeństwo zdrowotne to dla nas najistotniejsze kryteria w procesie wytwarzania i dystrybucji wyrobów. Dbając o najwyższą jakość produktów marki Diamant przykładamy dużą wagę do zapewnienia bezpieczeństwa w miejscu pracy oraz do ograniczenia wpływu naszej działalności na środowisko naturalne. Jesteśmy świadomi, iż wysoka jakość produkowanych przez nas wyrobów bierze swój początek u plantatorów buraka cukrowego a dokładnie na ich polach. Dlatego też promujemy ideę zrównoważonego rolnictwa oraz długofalową współpracę z rolnikami, dbając wspólnie zarówno o wysoką jakość surowca gospodarstw. Współpracujący z nami dostawcy są objęci wymagającymi procedurami potwierdzającymi, że spełniają standardy w zakresie jakości, bezpieczeństwa oraz wpływu na środowisko naturalne.
Niezmienny, wysoki standard produktów marki Diamant utrzymujemy dzięki wdrożonym i certyfikowanym systemom bezpieczeństwa żywności: ISO 22000, FSSC, IFS. Opierając się na nich prowadzimy identyfikację ewentualnych błędów, monitoring i kontrolę procesów oraz minimalizujemy występowanie zagrożeń. Wdrożyliśmy również systemy zarządzania środowiskiem ISO 14001.
Motywują one do utrzymania wysokiego standardu technicznego maszyn, urządzeń, budynków, regulują zasady zapobiegania szkodnikom oraz zachowania higieny pracowników. Jednak zdajemy sobie sprawę, że istotą funkcjonowania systemów zarządzania jest świadomość każdego pracownika, że poprzez swoje działania wpływa na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności wytworzonej w naszych zakładach.
Każdego dnia zapewniamy naszym klientom najwyższe standardy obsługi, pokazując różnorodne możliwości zastosowania naszej bogatej oferty handlowej marki Diamant. Dzielimy się wiedzą i doświadczeniem z naszymi partnerami w biznesie - poczynając od dostawców surowca na kliencie ostatecznym kończąc. Dzięki wdrożonemu Systemowi Elektronicznej Wymiany Danych (EDI) zapewniamy wysoką jakość obsługi klientów oraz usprawniamy proces realizacji zamówień i fakturowania, co jednocześnie powoduje znaczne ograniczenie zużycia papieru.
Starając się sprostać wymogom rynkowym, a niejednokrotnie kreując trendy, prowadzimy zaawansowane badania własne, konsumenckie oraz współpracujemy z polskimi i zagranicznymi uczelniami, jednostkami badawczymi, ekspertami i laboratoriami.
KONSUMENCI
W naszej codziennej działalności niezwykle ważna jest wzajemna komunikacja z konsumentami. Zależy nam aby aktywnie słuchać potrzeb odbiorców i możliwie najszybciej reagować na ich prośby bądź sugestie. Prowadzimy telefoniczny serwis konsumencki, ilościowe i jakościowe badania konsumenckie a także kanały w mediach społecznościowych np. profil Diamantowa Kuchnia na Facebooku, Instagramie i Youtube.
Produkty marki Diamant są innowacyjne, zamknięte w nowoczesnych opakowaniach i jak najlepiej dostosowane do potrzeb zmieniającego się rynku. Nasze działania w kierunku rozwoju szerokiego portfolio produktów marki Diamant zostały wielokrotnie nagradzane przez naszych konsumentów w prestiżowych plebiscytach takich jak Ulubiona marka Polek i Polaków czy Najlepszy Produkt Roku.
PRACOWNICY
Pracownicy pełnią istotną rolę w polityce zrównoważonego rozwoju w Grupie Pfeifer & Langen w Polsce. Opracowana strategia nie obejmuje wyłącznie działalności operacyjnej spółek, ale wskazuje na istotne fundamenty z zakresu zarządzania zasobami ludzkimi, jak rozwój pracowników czy systemy motywacyjne (płacowe i pozapłacowe).
Wspieramy nasz zespół w rozwoju zawodowym oraz budowaniu ścieżek kariery. Zdając sobie sprawę, że szkolenie jest podstawowym elementem inwestowania w pracowników stwarzamy im możliwość uczestnictwa w szkoleniach, pozwalających na rozwój ich umiejętności, podnoszenie kwalifikacji oraz zwiększenie efektywności.
Dbając o zdrowie naszych pracowników zapewniamy prywatną opiekę medyczną z możliwością objęcia nią również członków rodziny. W zależności od potrzeb pracownicy mogą korzystać z pakietów zawierających dostęp do lekarzy różnych specjalności, szerokiej diagnostyki i badań laboratoryjnych, rehabilitacji czy opieki stomatologicznej.
Dzieci pracowników mogą corocznie korzystać z zimowisk i obozów letnich organizowanych przez lokalne biuro podróży. W okresie przedświątecznym przygotowywane są paczki mikołajkowe. Członkowie rodzin mogą korzystać z innych świadczeń socjalnych, np. wycieczek, rajdów rowerowych, spływów kajakowych czy wspólnych wyjazdów do teatru.
Wierzymy, że pracownicy są najlepszymi ambasadorami marki Diamant. Dlatego dbamy, aby posiadali szczegółową wiedzę w zakresie opracowanej i realizowanej strategii. Organizujemy spotkania informacyjne Zarządu z pracownikami, spotkania wewnętrzne dla kadry managerskiej, konferencje działowe a także spotkania integracyjne i pikniki. Nieustannie pracujemy nad rozwojem naszej komunikacji wewnętrznej poprzez intranet, wysyłkę newsletterów, tablice informacyjne oraz za pośrednictwem materiałów drukowanych: gazet, plakatów, ulotek. Wśród pracowników jest kwartalnie wydawana i dystrybuowana ciesząca się dużą popularnością wewnętrzna gazeta „Moja cukrownia”.
SPOŁECZNOŚĆ LOKALNA
Bezpośredni kontakt z konsumentami jest dla nas szczególnie ważny, dlatego tym bardziej cieszymy się mogąc im pokazać jak działają zakłady produkcyjne Grupy Pfeifer & Langen w Polsce . Dzięki temu chociaż w części udaje się nam zaspokoić ciekawość konsumentów. Każdego roku nasze cukrownie odwiedzane są przez setki osób. Otwieramy je dla gości pozwalając zwiedzającym poznać fascynujący i złożony proces produkcji cukru. Wycieczki z przewodnikiem dostarczają informacji o przeszłości, teraźniejszości i przyszłości cukrownictwa. Pozwalają również zobaczyć jak powstają klasyczne produkty takie jak cukier biały oraz innowacyjny asortyment marki Diamant.
Ważni dla nas są również najmłodsi mieszkańcy naszego regionu. Pracownicy wszystkich zakładów produkcyjnych oraz biura sprzedaży w Poznaniu wspierają nie tylko finansowo lecz także poprzez osobiste zaangażowanie najbardziej potrzebujące dzieci.
ŚRODOWISKO
Działania na rzecz ochrony środowiska w P&L w Polsce podejmowane są w ramach certyfikowanego systemu zrządzania środowiskowego zgodnego z wymaganiami normy ISO 14001:2015. Oznacza to, że w swojej działalności Spółka uwzględnia warunki przyrodnicze związane np. z klimatem, jakością powietrza, jakością wody, wykorzystaniem powierzchni ziemi, istniejącym zanieczyszczeniem, dostępnością zasobów naturalnych i bioróżnorodnością, uwarunkowania społeczne np. kulturowe, polityczne, prawne oraz warunki ekonomiczne finansowe, technologiczne oraz związane z konkurencyjnością na poziomie międzynarodowym, krajowym, regionalnym i lokalnym.
W związku z tym metodyka zarządzania środowiskiem w naszej firmie opiera się o koncepcję rozwoju zrównoważonego. Koncepcja zrównoważonego rozwoju uwzględnia relacje pomiędzy trzema kapitałami: ekonomicznym, społecznym i przyrodniczym, które powinny być brane pod uwagę w procesie decyzyjnym na etapie optymalizacji. Takie podejście prowadzi do uzyskania efektywności ekologicznej wzmacniającej efektywność ekonomiczną i społeczną.
Działania na rzecz ochrony środowiska prowadzone w naszych zakładach zgodnie z koncepcją rozwoju zrównoważonego oraz wymaganiami normy ISO 14001:2015 uwzględniają cały cykl życia produktu.
Proces uprawy, zbioru i dostawy surowca do cukrowni.
Bliska współpraca z instytutami badawczymi, uniwersytetami i stowarzyszeniami plantatorów buraka cukrowego umożliwia zwiększanie efektywności uprawy buraka cukrowego bez zwiększania oddziaływania na środowisko co przejawia się między innymi w:
wprowadzaniu pasowej uprawy gleby polegającej na stosowaniu maszyn pozwalających jednocześnie uprawić pole, wysiać buraki i wprowadzić odpowiednią dawkę nawozu co znacząco zmniejsza emisję spalin, ogranicza erozję wietrzną i wodną gleby oraz zmniejsza ilości stosowanych nawozów sztucznych a szczególnie nawozów azotowych odpowiedzialnych za zanieczyszczanie wód powierzchniowych i podziemnych;
optymalizacji ilości stosowanych środków ochrony roślin poprzez precyzyjne wyliczanie dawki aktywnej środka chemicznego niezbędnej do zwalczenia chwastów lub szkodników co znacząco wpływa na zachowanie bioróżnorodności w najbliższym otoczeniu pól uprawnych;
zastosowaniu systemów GPS do optymalizowania tras przewozu surowca z pól do cukrowni co przyczynia się do zmniejszenia ilości zużywanego paliwa i emisji spalin z ciężarówek;
Proces produkcji cukru
Technologia produkcji cukru z buraka cukrowego wymaga dostarczenia energii, wody oraz materiałów pomocniczych, bez których nie ma możliwości wyprodukowania cukru. Najważniejsze działania mające na celu optymalizację procesów prowadzonych w naszych cukrowniach i zmniejszanie oddziaływania zakładów Spółki na środowisko to:
- stosowanie zamkniętych obiegów wodnych do doczyszczenia surowca wodą z odzysku (oczyszczone ścieki);
- wykorzystywanie wody zawartej w buraku cukrowym tzw. kondensatów co znacząco zmniejsza zużycie wody głębinowej i ilość wytwarzanych ścieków;
- stosowanie zabezpieczeń przed wyciekaniem substancji ropopochodnych do ziemi i wód gruntowych;
- budowa nowych i modernizacja starych instalacji do oczyszczania ścieków przemysłowych;
- optymalizacja zużycia energii cieplnej i elektrycznej a tym samym ograniczanie emisji zanieczyszczeń do powietrza z procesu spalania paliw poprzez:
‣ wykorzystywanie wielodziałowych stacji wyparnych pozwalających na optymalne wykorzystanie produkowanej energii cieplnej;
‣ wymianę urządzeń i maszyn na nowe, bardziej wydajne;
‣ stosowanie falowników pozwalających na optymalizację zużycie energii elektrycznej
‣ stosowanie odnawialnych źródeł energii tj. biogaz produkowany z wysłodków buraczanych- ograniczenie emisji zanieczyszczeń do powietrza z procesu spalania paliw;
- stosowanie urządzeń ograniczających odziaływanie na środowisko: filtry pyłowe, cyklony, tłumiki i obudowy akustyczne;
Proces pakowania, magazynowania i sprzedaży cukru:
Ograniczanie oddziaływania na środowisko w tym aspekcie wiąże się z:
- zwiększaniem ilości sprzedawanego cukru luzem tam gdzie to możliwe, co ogranicza ilość odpadów opakowaniowych;
- optymalizacją materiałów stosowanych do pakowania cukru w celu ograniczenia masy opakowań a tym samym ilości odpadów opakowaniowych;
- budową nowych silosów i zbiorników na cukier płynny w celu ograniczenia wysyłek produktu do magazynów zewnętrznych- ograniczenie emisji spalin z transportu, ograniczenie ilości odpadów z przepakowywania cukru;
- współpraca z organizacjami odzysku co zapewnia zgodne z prawem zagospodarowanie odpadów opakowaniowych.
Pozostałe działania systemowe:
- ocena ryzyka środowiskowego dla każdego projektu inwestycyjnego prowadzonego w Spółce w celu ograniczenia odziaływania inwestycji po jej zakończeniu na środowisko;
- analiza kontekstu przyrodniczego, społecznego i ekonomicznego w którym Spółka funkcjonuje-w tym potrzeb i oczekiwań Interesariuszy Spółki- w celu optymalizacji działań organizacji i ograniczanie oddziaływania na środowisko społeczno-przyrodnicze;
- ustanawianie celów środowiskowych ukierunkowanych na ograniczanie oddziaływania na środowisko u źródła;
- podnoszenie kompetencji pracowników oraz podwykonawców wykonujących prace na zlecenie Spółki w zakresie ochrony środowiska;
- prowadzenie audytów wewnętrznych, które umożliwiają doskonalenie naszych procesów pod względem oddziaływania na środowisko;
- bieżący monitoring kluczowych parametrów działalności Spółki co umożliwia szybką reakcję na zaistniałe niezgodności np. zużycie wody, emisja ścieków, zużycie paliwa, emisja zanieczyszczań do powietrza, emisja odpadów, zużycie energii elektrycznej i cieplnej, ilość surowca i produktu, sygnały od okolicznych mieszkańców, plantatorów, klientów;
Szereg inwestycji podejmowanych przez Grupę Pfeifer & Langen w Polsce na rzecz poprawy efektywności energetycznej pozwoliło na zmniejszenie zużycia energii elektrycznej o 2 162 160 kWh rocznie. Nasze działania zostały docenione i nagrodzone przez kapitułę konkursu Ekoinwestor organizowanego przez redakcję kwartalnika Agroindustry pod honorowym patronatem Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Konkurs miał na celu podkreślenie społecznej odpowiedzialności przemysłu spożywczego przez promowanie technologii przyjaznych dla środowiska i ograniczających negatywne oddziaływanie na nie.