Ciasto

Wielkanocne muffiny

Opinie
  • Do 30 minut
  • 10 sztuk
  • Łatwy

Zabawne muffinki w kształcie wiosennych zwierzaków

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
WIELKANOCNE MUFFINY
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/3

MUFFINY

Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Wymieszaj jogurt, masło, ekstrakt waniliowy. Dodaj jajka i ponownie wymieszaj. Dodaj mąkę, cukier, sodę i sól. Wymieszaj i przełóż do papilotek. Piecz ok. 15 minut.

Krok 2/3

KREM

Masło utrzyj z cukrem pudrem na puch. Dodaj mleko skondensowane ciągle mieszając. Dodaj barwnik spożywczy (np. zielony). Nakładaj krem na muffiny np. za pomocą rękawa cukierniczego i odpowiedniej końcówki.

Krok 3/3

DEKORACJA MUFFINÓW:

Baranek: maczaj pianki marshmallow w lukrze i cukrze dekoracyjnym, a następnie umieszczaj na muffince. Buźkę wykonaj z masy cukrowej lub marcepanowej, zabarwionej barwnikami spożywczymi. Baranek gotowy!

Królik: całego muffinka delikatnie obtocz w cukrze dekoracyjnym. Uszy uformuj z masy cukrowej lub marcepanowej, posyp barwionym cukrem dekoracyjnym i umieść na muffince. Królik gotowy!

Ptasie gniazdko: uformuj gniazdko przy pomocy rękawa i bardzo drobnej końcówki, a następnie połóż na nim słodkie, jadalne jajeczka. Ptasie gniazdko gotowe!

Krem zabarw na zielono. Uformuj źdźbła trawy przy pomocy rękawa i odpowiedniej końcówki, dodaj jajeczka. Wiosenna trawa gotowa!

Składniki
Muffiny
130 g jogurtu naturalnego
80 g roztopionego masła
2 jajka
1 ekstrakt wanilinowy
125 g Cukru Drobnego DIAMANT
155 g mąki
0,5 łyżeczki sody
szczypta soli
Krem
200 g miękkiego masła
170 g mleka skondensowanego
2 łyżki Cukru Pudru DIAMANT
Będą ci potrzebne:

• papilotki do muffinek
• rękaw cukierniczy

Do udekorowania:
• kilka plasterków cytryny
• jadalne kwiaty
• masa cukrowa lub marcepan
• barwniki spożywcze
• małe, jadalne jajeczka
• listki mięty

arrow
}