Ciasto

Ciasteczka jajeczka z masła orzechowego

Opinie
  • 2 godziny
  • 12 sztuk
  • Średniotrudny

Słodkich jajeczek nigdy za wiele – zwłaszcza na Święta!

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:

Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/4

Do miski miksera dodaj masło orzechowe i miękkie masło. Ubijaj ok. 2 min na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i kremowa. Przy niskiej prędkości miksera stopniowo dodawaj cukier puder, pokruszone herbatniki, ekstrakt waniliowy i sól. Ubijaj, aż masa będzie dobrze wymieszana, około 1 min. Przełóż do lodówki i mocno schłodź.


Krok 2/4

Rozwałkuj ciasto i wytnij kształt wykrojnikiem lub nożem.

Umieść ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i schłodź w lodówce lub zamrażarce, podczas gdy będziesz rozpuszczać czekoladę.

Krok 3/4

Czekoladę pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej. Zanurz jajka w roztopionej czekoladzie i odłóż do zastygnięcia.

Krok 4/4

Dekoruj na różne sposoby. Możesz użyć lukru, cukru dekoracyjnego Diamant, jadalnych kwiatów, orzechów itp.

Składniki

1 szklanka masła orzechowego
6 łyżek miękkiego masła
2 szklanki Cukru Pudru DIAMANT
3/4 szklanki pokruczonych herbatników
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczka soli
1 tabliczka gorzkiej czekolady
arrow
}