Ciasto

Turecki chlebek

Opinie
  • Do 60 minut
  • 1 blacha
  • Łatwy

Jesienny przysmak z regionu Małopolski

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:

Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/6

Dwie szklanki cukru Diamant wolno skarmelizuj na biało.

Krok 2/6

Dodaj płaską łyżkę cukru waniliowego lub cynamonowego Diamant i chwilę pogotuj.

Krok 3/6

Dodaj sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia i zamieszaj, chwilę gotując.

Krok 4/6

Dodaj pokruszone, jednak niezbyt drobno orzechy i miód - na przykład lipowy - a całość dobrze wymieszaj.

Krok 5/6

Gorącą jeszcze masę wylej na wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową blachę. Poczekaj do zastygnięcia.

Krok 6/6

Wystudzoną masę potłucz na mniejsze lub większe kawałki, np. przy pomocy tłuczka.

Składniki

2 szklanki Cukru DIAMANT
płaska łyżka cukru wanilinowego lub cynamonowego
łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do piecznia
ok. 200 g kawałków orzechów
miód
arrow
}