Zutaten & Utensilien einblenden
Mąkę przesiej i dodaj do niej suche składniki, czyli drożdże, cukier trzcinowy Dark Muscovado Diamant i sól. Wymieszaj i dodaj do tego jajka, roztopione letnie masło oraz ciepłe mleko.
Ciasto wyrabiaj za pomocą łyżki, a następnie porządnie pougniataj jeszcze rękoma. Gdy będzie jednolite i sprężyste, uformuj z niego kulę, przykryj naczynie bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (min. 30 minut).
W międzyczasie przygotuj nadzienie, rozpuszczając masło, dodając do niego cukier oraz cynamon. Wymieszaj i odstaw na chwilkę.
Przygotuj stolnicę lub blat kuchenny, podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na duży prostokąt. Rozwałkowane ciasto wysmaruj przygotowanym nadzieniem
Sprawdź szerokość swojej formy „keksówki" i porozcinaj ciasto na długie paski, które mniej więcej będą miały szerokość keksówki.
Paski ułóż jeden na drugim, tworząc „warstwowiec". Teraz sprawdź, jak wysoka jest Twoja forma i pokrój ciasto na takie właśnie odcinki.
Układaj w formie na sztorc, czyli w taki sposób aby patrząc od góry, widzieć warstwy ciasta.
Możesz na koniec posypać całość cukrem oraz cynamonem.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
| 600 g | mąki tortowej |
| 220 ml | mleka |
| 100 g | Cukru Trzcinowego Dark Muscovado DIAMANT |
| 3 | jajka |
| 75 g | masła |
| 10 g | drożdży instant |
| szczypta | soli |
| 100 g | masła |
| 3 łyżki | Cukru Trzcinowego Dark Muscovado DIAMANT |
| 3 łyżki | cynamonu |