Ciasto

Ciasto Odrywaniec

Opinie
  • 90 min
  • jedna keksówka
  • Łatwy

Rodzinne ciasto do odrywania, idealne na świąteczny stół

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/4

Mąkę przesiej i dodaj do niej suche składniki, czyli drożdże, cukier trzcinowy Dark Muscovado Diamant i sól. Wymieszaj i dodaj do tego jajka, roztopione letnie masło oraz ciepłe mleko. 


Ciasto wyrabiaj za pomocą łyżki, a następnie porządnie pougniataj jeszcze rękoma. Gdy będzie jednolite i sprężyste, uformuj z niego kulę, przykryj naczynie bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (min. 30 minut).


Krok 2/4

W międzyczasie przygotuj nadzienie, rozpuszczając masło, dodając do niego cukier oraz cynamon. Wymieszaj i odstaw na chwilkę.

Przygotuj stolnicę lub blat kuchenny, podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na duży prostokąt. Rozwałkowane ciasto wysmaruj przygotowanym nadzieniem

Krok 3/4

Sprawdź szerokość swojej formy „keksówki" i porozcinaj ciasto na długie paski, które mniej więcej będą miały szerokość keksówki.

Paski ułóż jeden na drugim, tworząc „warstwowiec". Teraz sprawdź, jak wysoka jest Twoja forma i pokrój ciasto na takie właśnie odcinki.


Krok 4/4

Układaj w formie na sztorc, czyli w taki sposób aby patrząc od góry, widzieć warstwy ciasta.

Możesz na koniec posypać całość cukrem oraz cynamonem.

Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

Składniki
Na ciasto:
600 g mąki tortowej
220 ml mleka
100 g Cukru Trzcinowego Dark Muscovado DIAMANT
3 jajka
75 g masła
10 g drożdży instant
szczypta soli
Do smakowania ciasta:
100 g masła
3 łyżki Cukru Trzcinowego Dark Muscovado DIAMANT
3 łyżki cynamonu
arrow
}