Najpierw namaczanie owoców. Wrzuć wybraną mieszankę suszonych owoców do dużej miski, dodaj zaparzoną herbatę, skórkę cytrusową i sok. Dobrze wymieszaj, przykryj i zostaw na noc (lub na dłużej) do namoczenia.
Przygotuj się do wypieku. Rozgrzej piekarnik do 160∘C z termoobiegiem. Posmaruj masłem i wyłóż podwójną warstwą papieru do pieczenia głęboką formę do ciasta – okrągłą o średnicy 22-25 cm tak, aby papier wystawał około 2,5 cm ponad górną krawędź formy.
Przygotuj ciasto. Ubij masło, cukier i wanilię na kremową konsystencję, a następnie dodaj po jednym jajku. Dodaj mąkę, mieszankę przypraw, namoczone suszone owoce i płyn z miski, a także posiekane orzechy. Wymieszaj wszystko razem, a następnie przełóż do formy. Zrób niewielkie wgłębienie w środku ciasta.
Piecz ciasto przez 1,5 godziny, a potem zmniejsz temperaturę piekarnika do 140∘C z termoobiegiem, przykryj luźno wierzch ciasta podwójną warstwą folii lub papieru do pieczenia i piecz przez kolejne 2,5 −3 godziny lub do momentu, aż wykałaczka wbita w samo dno będzie czysta. Ostudź w formie, a gdy będzie zimne, wyjmij z formy i zawiń w papier do pieczenia lub pergamin, a następnie w duży arkusz folii aluminiowej. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.Przygotuj syrop świąteczny do "podlewania" ciasta. W rondelku wymieszaj wszystkie składniki i podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.Nasącz ciasto kilka razy w tygodniowych odstępach. Otwórz osłonę ciasta, nakłuj je w kilku miejscach wykałaczkami i podlej niewielką ilością syropu, by wniknął w głąb, dodał ciastu wilgotności i dodał mu wyjątkowej, świątecznej nuty. Na koniec możesz dodać polewę lukrową lub posypać cukrem pudrem. Świetnie smakuje samo lub w towarzystwie serów. Możesz także przesmażyć plaster na maśle i podać na śniadanie z bitą śmietaną i owocami.