Ciasto

Sernik UBE

Opinie
  • 90 min
  • tortownica
  • Łatwy

Sernikowy tort w różu

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/3

Zacznij od spodu. Ciastka pokrusz, dodaj masło i wymieszaj aż powstanie zwarta masa. Wyłóż dno blachy, dobrze dogniatając. 

Zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Pozostaw do schłodzenia.

Krok 2/3

Czas na masę serową. Wszystkie składniki oprócz jajek umieść w misce miksera. Miksuj do połączenia składników. Dodawaj po 1 jajku ciągle miksując.

Masę wylej do formy z wcześniej przygotowanym spodem. Umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Od razu zmień temperaturę na 150 stopni i piecz przez 20 minut. 

Po tym czasie obniż temperaturę do 120 stopni i pozostaw przez 2 godziny. Po zakończeniu pieczenia, uchyl drzwi piekarnika i zostaw sernik do całkowitego przestygnięcia.

Gdy sernik całkiem ostygnie, włóż go do lodówki na co najmniej na 6-8 godzin, a najlepiej na całą noc.


Krok 3/3

Na sam koniec przygotuj masę ube. Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj do miękkości. Umieść w blenderze wraz z pozostałymi składnikami. Zblenduj na jednolitą masę i pozostaw do przestygnięcia. UWAGA! Jeśli oczekujesz intensywniejszego fioletu sernika, dodaj sproszkowany ekstrakt ube lub sok z buraka.

Składniki
na spód:
200 g ciasteczek owsianych
2 łyżki miękkiego masła
Masa serowa
650 g twarogu sernikowego
1/2 szklanki Cukru Drobnego DIAMANT
250 g masy UBE (przepis poniżej)
3/4 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżeczki ekstraktu z ube (powoduje jedynie mocniejszy kolor ciasta. Nie jest niezbędnym składnikiem do powstania smakowitego ciasta)
3 jajka
szczypta soli
na fioletową masę UBE:
300 g fioletowych ziemniaków
100 g mleczka kokosowego
100 g Cukru Drobnego DIAMANT
100 g mleka skondensowanego niesłodzonego
arrow
}