Zutaten & Utensilien einblenden
KARMEL
Cukier wsyp na patelnię lub do garnka z grubym dnem. Rozprowadź równomiernie na powierzchni. Ustaw średni ogień. Cukier zacznie się rozpuszczać, a następnie zbrązowieje. Nie mieszaj - wystarczy, że będziesz poruszać patelnią. Nie dopuść do przepalenia, bo cukier stanie się gorzki. Gdy się skarmelizuje, dorzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło i energicznie mieszaj. Po rozpuszczeniu masła, zdejmij z ognia i ciągle mieszając dolewaj powoli śmietanę, by powstał jednolity sos. Zostaw do lekkiego przestygnięcia, a potem przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
CIASTO
| 100 g | masła o temp. pokojowej |
| 3/4 szklanki | Cukru Drobnego DIAMANT |
| 100 ml | śmietany 30-36% |
| 2-3 | gruszki, wydrążone i pokrojone w cienkie plastry |
| 100 g | masła |
| 1 szklanka | prażonych i posiekanych orzechów włoskich |
| 1 i 3/4 szklanki | mąki |
| 2 łyżeczki | proszku do pieczenia |
| 1/4 łyżeczki | soli |
| 1 szklanka | Cukru Drobnego DIAMANT |
| 3 duże | jajka |
| 1 łyżeczka | ekstraktu wnialiowego |
| 3/4 szklanki | mleka o temp. pokojowej |
• tortownica 24 cm
• papier do pieczenia