Desery

Noworoczne Szczodraki

Opinie
  • 2 godziny
  • 20 szt
  • Łatwy

Noworoczna przekąska

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/2

Do ciepłego, ale nie gorącego mleka, dodaj rozkruszone drożdże oraz cukier biały Diamant. Mieszaj aż drożdże i cukier rozpuszczą się. Odstaw na bok.

Rozpuść masło, przestudź je lekko. Przesiej mąkę orkiszową oraz pszenną, dodaj do nich śmietanę, 2 jajka, stopione masło, wszystko dobrze wymieszaj.

Dodaj zaczyn drożdżowy, wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem, aż będzie jednolite. Może być lekko lepkie. 

Przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut do godziny.


Krok 2/2

Wyrośnięte ciasto zagnieć kilka razy i rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy lub blacie kuchennym. Wykrawaj kółka, nakładaj powidła śliwkowe, zagniataj kulki i układaj na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. 

Przed pieczeniem posmaruj roztrzepanym jajkiem i oprósz drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

Składniki
250 g mąki pszennej
250 g mąki orkiszowej
100 g Cukru Białego DIAMANT
125 ml mleka
125 ml śmietany 18%
10 g drożdży
3 jajka
50 g masła
powidła śliwkowe
orzechy włoskie do posypania
arrow
}