Zutaten & Utensilien einblenden
Do ciepłego, ale nie gorącego mleka, dodaj rozkruszone drożdże oraz cukier biały Diamant. Mieszaj aż drożdże i cukier rozpuszczą się. Odstaw na bok.
Rozpuść masło, przestudź je lekko. Przesiej mąkę orkiszową oraz pszenną, dodaj do nich śmietanę, 2 jajka, stopione masło, wszystko dobrze wymieszaj.
Dodaj zaczyn drożdżowy, wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem, aż będzie jednolite. Może być lekko lepkie.
Przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut do godziny.
Wyrośnięte ciasto zagnieć kilka razy i rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy lub blacie kuchennym. Wykrawaj kółka, nakładaj powidła śliwkowe, zagniataj kulki i układaj na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem posmaruj roztrzepanym jajkiem i oprósz drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
| 250 g | mąki pszennej |
| 250 g | mąki orkiszowej |
| 100 g | Cukru Białego DIAMANT |
| 125 ml | mleka |
| 125 ml | śmietany 18% |
| 10 g | drożdży |
| 3 | jajka |
| 50 g | masła |
| powidła śliwkowe | |
| orzechy włoskie do posypania |