Zutaten & Utensilien einblenden
Składniki sosu (sos chilli, sos sojowy, cukier trzcinowy, ketchup i czosnek) wymieszaj że sobą. Tofu pokrój na grube plastry. Różyczki brokuła oraz pieczarki pokrój na pół.
Nadziewaj na patyki na przemian - tofu, brokuł, pieczarka. Posmaruj odrobiną oliwy z oliwek.
Szaszłyki wstaw do piekarnika z funkcją grillowania (nagrzanego do 180 stopni) lub na rozgrzanego grilla. Piecz około 5 minut z jednej strony, 5 minut z drugiej strony.
Następnie posmaruj szaszłyki sosem i podpiekaj z jednej strony 5 minut, obróć, posmaruj sosem i znów piecz ok. 5 minut. Czynność powtarzaj do wyczerpania sosu. Podczas pieczenia pilnuj, by szaszłyki się nie przypaliły.
Gotowe szaszłyki podawaj z ryżem oraz kimchi, posypane sezamem.
| 1 opakowanie | tofu |
| kilka | różeczek brokułu |
| kilka | ciemnych pieczarek |
| 1 | cebula dymna |
| oliwa z oliwek | |
| ryż oraz kimchi (opcjonalnie, jako dodatek) | |
| 100 ml | sosu chili |
| 2 łyżeczki | sosu sojowego |
| 1 łyżka | Cukru Trzcinowego DIAMANT |
| 70 ml | ketchupu |
| 3 ząbki | czosnku wyciśniętego przez praskę |
| biały sezam do posypania |
• patelnia