Zutaten & Utensilien einblenden
W osobnej średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i skórkę pomarańczową.
W większej misce zmiksuj jajka. Dodaj cukier, masło, sok pomarańczowy i mieszankę mleczno-makową. Dodaj do suchych składników i mieszać tylko do połączenia składników (unikać nadmiernego mieszania).
Wlej ciasto łyżką do foremek, napełniając każdą do około trzech czwartych objętości.
Piecz przez 20 minut lub do momentu, aż wykałaczka włożona w środek babeczki wyjdzie czysta lub z małymi okruchami. Przełóż na stojak do chłodzenia, aby całkowicie
ostygły.
| 25 g | maku |
| 1/2 szklanki | mleka |
| 220 g | mąki pszennej |
| 2 łyżeczki | proszku do pieczenia |
| 1/2 łyżeczki | sody oczyszczonej |
| 1/4 łyżeczki | soli |
| 1 łyżka | startej skórki pomarańczowej |
| 2 duże | jajka |
| 150 g | Cukru Drobnego DIAMANT |
| 80 g | rozpuszczonego niesolonego masła |
| 1 szklanka | świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego |
• foremki do babeczek