Ciasto

Fafernuchy

Opinie
  • Do 60 minut
  • 30 szt
  • Łatwy

Przegryzka z buraka cukrowego

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/2

Buraka/buraki umyj, obierz, pokrój na kilka kawałków i ugotuj. Odcedź wywar, ale nie wylewaj.

W szklance ciepłego, ale nie gorącego wywaru rozpuść drożdże i pozostaw na około 10 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Buraki zblenduj, dodaj mąkę żytnią i pszenną oraz rozczyn drożdżowy. Ciasto zagniataj aż do uzyskania jednolitej masy, która będzie odchodziła swobodnie od brzegów naczynia. Wyrobione ciasto pozostaw do wyrośnięcia na kilkanaście minut.


Krok 2/2

Ciasto podziel na kilka części. Uformuj wałek, z których ucinaj nożem pod skosem porcje przypominające kluski - kopytka.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (góra/dół). Ciastka wyłóż na blaszce. Piecz przez około 25 minut, aż delikatnie się zarumienią. 

Przed podaniem posmaruj wywarem z buraków.

Składniki
500 g buraków cukrowych
500 g maki pszennej
500 g maki żytniej
30 g drożdży
szczypta soli
arrow
}