Przegryzka z buraka cukrowego
Zutaten & Utensilien einblenden
Buraka/buraki umyj, obierz, pokrój na kilka kawałków i ugotuj. Odcedź wywar, ale nie wylewaj.
W szklance ciepłego, ale nie gorącego wywaru rozpuść drożdże i pozostaw na około 10 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Buraki zblenduj, dodaj mąkę żytnią i pszenną oraz rozczyn drożdżowy. Ciasto zagniataj aż do uzyskania jednolitej masy, która będzie odchodziła swobodnie od brzegów naczynia. Wyrobione ciasto pozostaw do wyrośnięcia na kilkanaście minut.
Ciasto podziel na kilka części. Uformuj wałek, z których ucinaj nożem pod skosem porcje przypominające kluski - kopytka.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (góra/dół). Ciastka wyłóż na blaszce. Piecz przez około 25 minut, aż delikatnie się zarumienią.
Przed podaniem posmaruj wywarem z buraków.
500 g | buraków cukrowych |
500 g | maki pszennej |
500 g | maki żytniej |
30 g | drożdży |
szczypta | soli |
}