Zutaten & Utensilien einblenden
Używając miksera elektrycznego z przystawką łopatkową, ubij ser śmietankowy i masło na gładką masę. Dodawaj jajka pojedynczo, aż się zmiksują. Dodaj śmietanę i mieszaj, aż będzie gładka. Dodaj cukier, skrobię ziemniaczaną, wanilię i sok z cytryny, ubijaj do uzyskania gładkości, około 2 minuty.
Szczelnie owiń w 2 warstwy folii aluminiowej wokół zewnętrznej strony 25 cm tortownicy obejmującej dno i boki. Obficie posmaruj wnętrze patelni masłem. Rozgrzej piekarnik do 150°C. Wlej do tortownicy i włóż na głęboką brytfannę z wodą na tyle dużą, aby boki się nie stykały. Wstaw do piekarnika i ostrożnie wlej wrzącą wodę do brytfanny, tak aby sięgnęła do połowy wysokości tortownicy. Uważaj, aby nie rozlać wody na ciasto!
Wyjmij z kąpieli wodnej, zdejmij folię i ostudź całkowicie w
temperaturze pokojowej przed zdjęciem obręczy. Przykryj i wstaw
do lodówki. Ciasto musi być dobrze schłodzone, najlepiej przez
całą noc. Podawaj bez dodatków lub z jagodami i bitą śmietaną lub
sosem karmelowym.
Uwagi
* ponieważ ten sernik jest bez skórki, nie wyjmuję go z dolnej części formy. * koniecznie używaj tortownicy o średnicy 25/26 cm.
900 g | sera na sernik |
5 | dużych jajek |
500 ml | śmietany |
110 g | masła |
1,5 szklanki | Cukru Białego DIAMANT |
2 łyżki | skrobi ziemniaczanej |
2 laski | wanili |
1 łyżeczka | świeżego soku z cytryny |
skórka cytrynowa | z jednej cytryny |
• tortownica 25/26 cm
}