Ciasto

Sernik nowojorski

Opinie
  • Ponad 60 minut
  • 1 tortownica
  • Średniotrudny

Ciasto prosto z Nowego Yorku     

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Sernik NY
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/4

Używając miksera elektrycznego z przystawką łopatkową, ubij ser śmietankowy i masło na gładką masę. Dodawaj jajka pojedynczo, aż się zmiksują. Dodaj śmietanę i mieszaj, aż będzie gładka. Dodaj cukier, skrobię ziemniaczaną, wanilię i sok z cytryny, ubijaj do uzyskania gładkości, około 2 minuty.

Krok 2/4

Szczelnie owiń w 2 warstwy folii aluminiowej wokół zewnętrznej strony 25 cm tortownicy obejmującej dno i boki. Obficie posmaruj wnętrze patelni masłem. Rozgrzej piekarnik do 150°C. Wlej do tortownicy i włóż na głęboką brytfannę z wodą na tyle dużą, aby boki się nie stykały. Wstaw do piekarnika i ostrożnie wlej wrzącą wodę do brytfanny, tak aby sięgnęła do połowy wysokości tortownicy. Uważaj, aby nie rozlać wody na ciasto!

Krok 3/4
W dużym naczyniu zacznij ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć- przerwij miksowanie, dodaj cukier puder oraz serek mascarpone.
Rozdrobnij serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, następnie ponownie zmiksuj, aż do powstania gęstej, kremowej masy. Piecz przez 2 godziny lub do momentu, gdy ciasto się lekko zarumieni.
Krok 4/4

Wyjmij z kąpieli wodnej, zdejmij folię i ostudź całkowicie w temperaturze pokojowej przed  zdjęciem obręczy. Przykryj i wstaw do lodówki. Ciasto musi być dobrze schłodzone, najlepiej przez całą noc. Podawaj bez dodatków lub z jagodami i bitą śmietaną lub sosem karmelowym.

Uwagi
* ponieważ ten sernik jest bez skórki, nie wyjmuję go z dolnej części formy. * koniecznie używaj tortownicy o średnicy 25/26 cm.

 

Składniki
900 g sera na sernik
5 dużych jajek
500 ml śmietany
110 g masła
1,5 szklanki Cukru Białego DIAMANT
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 laski wanili
1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
skórka cytrynowa z jednej cytryny
Będą ci potrzebne:

• tortownica 25/26 cm

Tagi:
sernik wypieki
arrow
}