Zutaten & Utensilien einblenden
Wszystkie składniki oprócz krewetek wymieszaj, robiąc z nich sos.
Umyte, osuszone i obrane krewetki nadziej na patyczki do szaszłyków, obtocz w 2/3 sosu i włóż do lodówki na minimum godzinę.
Po tym czasie zgrilluj je na ruszcie lub w piekarniku przez kilka minut (by ich nie wysuszyć), a potem podawaj z resztą sosu i chrupiącymi grzankami.
| krewetki | |
| ostry sos (np. tabasco) | |
| 2 łyżeczki | Cukru Brazowgo Karmelizowanego DIAMANT |
| 1 łyżeczka | pomidorowego koncentratu |
| 2 łyżeczki | sosu sojowego lub rybnego |
| 1 łyżeczka | świeżej kolendry (lub innej zieleniny) |
| sok z połowy cytryny (lub ocet jabłkowy) | |
| przyprawy: | sól, pieprz, mielone chili |
| opcjonalnie: | łyżeczka trawy cytrynowej |
| opcjonalnie: | przeciśnięty przez praskę czosnek |
• miska
• patyczki do szaszłyków