Dania

Koreański Ramen

Opinie
  • Do 60 minut
  • 4 porcje
  • Łatwy

Azjatycki obiad

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/3

Zacznij od jajek - ugotuj je (przynajmniej na pół miękko), ostudź i obierz ze skorupki.

Posiekaj czosnek oraz cebulkę, włóż do miski, dodaj sos sojowy, dosyp cukier trzcinowy Diamant i wszystko wymieszaj. W powstałej zalewie zanurz jajka i odstaw miskę do lodówki.

Krok 2/3

Przejdź do ramenu. Namocz grzyby oraz glony wakame zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W dużym garnku rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną cebulkę i czosnek, przesmaż chwilę, ale tylko do zeszklenia. Dodaj pastę chilli i smaż jeszcze minutę.

Dodaj wodę oraz kostki rosołowe, wymieszaj. Potnij marchewkę, namoczone, pokrojone grzyby oraz glony wakame w cienkie plastry i dodaj do garnka. Dodaj kimchi, sos sojowy, sos rybny, sos ostrygowy oraz cukier trzcinowy Diamant. Gotuj całość około 15 minut na delikatnym ogniu. Pod koniec gotowania, dodaj pokrojone w kostkę tofu.
Krok 3/3
W międzyczasie przygotuj makaron ramen zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przełóż go do 4 misek, uzupełnij gotową zupą, dodaj połówki jajka, posiekany szczypior i posyp wszystko sezamem
Składniki
Na jajka w zalewie:
4 jajka
4 ząbki czosnku
1 młoda cebulka ze szczypiorkiem
100 g sosu sojowego
50 g Cukru Trzcinowego DIAMANT Dry Demerara
Na ramen:
3 ząbki czosnku
3 średnie cebule
1 litr wody
100 g marchwi
10 g glonów wakame
100 g grzyby shitake
100 g kimchi
30 g pasty chilli
2 kostki rosołowe
30 g sosu sojowego
1 łyżka Cukru Trzcinowego DIAMANT Dry Demerara
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżki sosu rybnego
1 łyżka sosu ostrygowego
4 porcje makaronu ramen lub udon
1 opak. tofu
1 cebulka ze szczypiorkiem
troche sezamu białego
arrow
}