Indyjski deser z ryżem basmati i mango
Zutaten & Utensilien einblenden
KHEER
Zagotuj mleko i redukuj, aż zostanie połowa objętości.
Dodaj Syrop Złocisty Diamant, sproszkowany kardamon i dobrze wymieszaj.
Dorzuć ugotowany ryż, zagotuj całość i gotuj, aż dobrze zgęstnieje. Zdejmij z gazu, pozostaw do schłodzenia i włóż do lodówki.
AAMRAS
Obierz mango i namocz jego skórę w wodzie przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij, ściśnij, by wydobyć przyklejone do niej kawałki miąższu.
Posiekaj miąższ i wrzuć do miksera. Zmiksuj na gładko.
Deser ma być bardzo słodki, dlatego, jeśli mango nie ma w sobie wystarczająco słodyczy, można dosłodzić Syropem Złocistym.
Aaamras wstaw do lodówki na minimum 0,5 godz. Ułóż w pucharku kheer, następnie kilka zmiażdżonych, suszonych owoców, na nie nałóż łyżką aamras, a na wierzch jeszcze trochę suszonych owoców.
Przed podaniem, deser schłodź w lodówce.
| 1/2 litra | tłustego mleka |
| 4-5 łyżek | Syropu Złocistego Trzcinowego DIAMANT |
| ok. 2 łyżeczki | sproszkowanego kardamonu |
| 1/4 szklanki | brązowego ryżu basmati, uprzednio namoczonego przez 1 godz. i ugotowanego |
| 2 | dojrzałe mango |
| 1-2 łyżki | wody |
| suszone owoce do dekoracji |
• shaker
• szklanki