Desery

Aamras kheer

Opinie
  • Do 45 minut
  • 4 porcje
  • Łatwy

Indyjski deser z ryżem basmati  i mango

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Aamras kheer
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/8

KHEER

Zagotuj mleko i redukuj, aż zostanie połowa objętości.

Krok 2/8

Dodaj Syrop Złocisty Diamant, sproszkowany kardamon i dobrze wymieszaj.

Krok 3/8

Dorzuć ugotowany ryż, zagotuj całość i gotuj, aż dobrze zgęstnieje. Zdejmij z gazu, pozostaw do schłodzenia i włóż do lodówki.

Krok 4/8

AAMRAS


Obierz mango i namocz jego skórę w wodzie przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij, ściśnij, by wydobyć przyklejone do niej kawałki miąższu.

Krok 5/8

Posiekaj miąższ i wrzuć do miksera. Zmiksuj na gładko.

Krok 6/8

Deser ma być bardzo słodki, dlatego, jeśli mango nie ma w sobie wystarczająco słodyczy, można dosłodzić Syropem Złocistym.

Krok 7/8

Aaamras wstaw do lodówki na minimum 0,5 godz. Ułóż w pucharku kheer, następnie kilka zmiażdżonych, suszonych owoców, na nie nałóż łyżką aamras, a na wierzch jeszcze trochę suszonych owoców.

Krok 8/8

Przed podaniem, deser schłodź w lodówce.

Składniki
Na kheer
1/2 litra tłustego mleka
4-5 łyżek Syropu Złocistego Trzcinowego DIAMANT
ok. 2 łyżeczki sproszkowanego kardamonu
1/4 szklanki brązowego ryżu basmati, uprzednio namoczonego przez 1 godz. i ugotowanego
Na aamras
2 dojrzałe mango
1-2 łyżki wody
suszone owoce do dekoracji
Będą ci potrzebne:

• shaker
• szklanki

arrow
}