Cukier Diamant -
prosto z polskich pól!
Skąd pochodzi cukier Diamant? Gdzie zlokalizowane są nasze cukrownie? Skąd znaczek „produkt polski” na naszych opakowaniach?
Skąd pochodzi cukier Diamant? Gdzie zlokalizowane są nasze cukrownie? Skąd znaczek „produkt polski” na naszych opakowaniach?
Nasz cukier wydobywamy z dorodnych polskich buraków, które przyjeżdżają z okolicznych pól najkrótszą możliwą drogą. Nasz surowiec spełnia surowe kryteria ustawowe, dlatego na opakowaniach dumnie posługujemy się oznaczeniem: „PRODUKT POLSKI”. Ten symbol to znak, że kupując Diamant, wspierasz rodzimą gospodarkę i społeczności lokalne.
Aby podkreślić naturalne pochodzenie buraka cukrowego i produkcję zgodną z poszanowaniem środowiska, wprowadziliśmy na naszych opakowaniach nowe oznaczenie „z natury w zgodzie ze środowiskiem”. Zdrowe buraki to nasz naturalny sprzymierzeniec – 1 ha buraków cukrowych wiąże w glebie CO2 i produkuje tlen dla 100 osób rocznie!
Współpracujemy z 8000 plantatorów z Wielkopolski i Mazowsza. Każdy z nich może liczyć na nasze wsparcie i pomoc, m.in. pod postacią pionierskiego serwisu uprawy buraków LIZ. Trwałe i partnerskie więzi są dla nas priorytetem. Z większością naszych plantatorów współpracujemy od pokoleń!
Cukier Diamant wydobywany jest w 4 cukrowniach na pięknych terenach Wielkopolski i Mazowsza – w Środzie Wielkopolskiej, Gostyniu, Miejskiej Górce oraz Glinojecku. Powstaje z buraków cukrowych dostarczanych przez naszych plantatorów z pól zlokalizowanych w bliskim sąsiedztwie cukrowni. Nasze zakłady pozostają jednym z największych pracodawców w powyższych rejonach.