Cukier Diamant -

prosto z polskich pól!

Skąd pochodzi cukier Diamant? Gdzie zlokalizowane są nasze cukrownie? Skąd znaczek „produkt polski” na naszych opakowaniach?

Produkt polski

Nasz cukier wydobywamy z dorodnych polskich buraków, które przyjeżdżają z okolicznych pól najkrótszą możliwą drogą. Nasz surowiec spełnia surowe kryteria ustawowe, dlatego na opakowaniach dumnie posługujemy się oznaczeniem: „PRODUKT POLSKI”. Ten symbol to znak, że kupując Diamant, wspierasz rodzimą gospodarkę i społeczności lokalne.

W zgodzie ze środowiskiem

Aby podkreślić naturalne pochodzenie buraka cukrowego i produkcję zgodną z poszanowaniem środowiska, wprowadziliśmy na naszych opakowaniach nowe oznaczenie „z natury w zgodzie ze środowiskiem”. Zdrowe buraki to nasz naturalny sprzymierzeniec – 1 ha buraków cukrowych wiąże w glebie CO2 i produkuje tlen dla 100 osób rocznie!

Współpraca od pokoleń

Współpracujemy z 8000 plantatorów z Wielkopolski i Mazowsza. Każdy z nich może liczyć na nasze wsparcie i pomoc, m.in. pod postacią pionierskiego serwisu uprawy buraków LIZ. Trwałe i partnerskie więzi są dla nas priorytetem. Z większością naszych plantatorów współpracujemy od pokoleń!

 

Lokalne cukrownie

Cukier Diamant wydobywany jest w 4 cukrowniach na pięknych terenach Wielkopolski i Mazowsza – w Środzie Wielkopolskiej, Gostyniu, Miejskiej Górce oraz Glinojecku. Powstaje z buraków cukrowych dostarczanych przez naszych plantatorów z pól zlokalizowanych w bliskim sąsiedztwie cukrowni. Nasze zakłady pozostają jednym z największych pracodawców w powyższych rejonach.