Ciasto

Bezowe gniazdo

Opinie
  • Ponad 60 minut
  • 3 porcje
  • Średniotrudny

Bezowe ciasto z wielkanocnymi jajeczkami

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/3

Krem

Do mleka kokosowego dodaj nasiona chia, cukier drobny DIAMANT i wymieszaj – kilka razy w ciągu 30 min. Przelej i schłodź minimum 3 godz. w lodówce.

W tym czasie możesz przygotować uszy z ciasta kruchego

Krok 2/3

Ciasto

Składniki na ciasto wymieszaj w misie miksera. Ugnieć kulę i zawiń w folię spożywczą – włóż na godzinę do lodówki, aby ciasto się schłodziło.

Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia.

Z rozwałkowanego ciasta wytnij długie królicze uszy – możesz pomóc sobie, przykładając wzór uszu wycięty z kartonika. Uszy piecz 12 minut w piekarniku nagrzanym (góra – dół) do 180 stopni.

Krok 3/3

Po wyjęciu z piekarnika daj im wystygnąć. Następnie włóż do pucharków z kremem i dodaj owoce.


Składniki
Beza
6 bialek
200 g Cukru Drobnego DIAMANT
1 łyżeczka octu winnego
Na krem:
500 ml mleka kokosowego
6 łyżek nasion chia
2 łyżki Cukru Drobnego DIAMANT
Na ciasto:
100 g mąki pszennej
50 g masła
20 g Cukru Drobnego DIAMANT
1 żółtko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
BĘDĄ CI POTRZEBNE:

• mikser
• folia spożywcza
• papier do pieczenia
• pucharek

Do udekorowania:
• owoce do dekoracji (maliny, borówki)

arrow
}