Zutaten & Utensilien einblenden
Mąkę, cukier, drożdże i sól zmieszaj w misce miksera. Dodaj jajka, mleko i roztopione, lekko przestudzone masło. Miksuj z końcówką do zagniatania przez około 5 minut na średnich obrotach.
Przełóż ciasto na deskę posypaną mąką. Posyp mąką i wyrabiaj chwilę ręcznie, aż przestanie się kleić i będzie odchodzić od dłoni. Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
W międzyczasie przygotuj masło cynamonowe. Rozpuść masło, dodaj cukier i cynamon, zmieszaj ze sobą składniki.
Formę wysmaruj masłem cynamonowym. Z wyrośniętego ciasta, formuj kulki o podobnej wielkości. Zanurzaj je w maśle cynamonowym i przekładaj do formy.
Piecz w 180 stopniach przez 20 minut.
Po upieczeniu ostudź, a następnie przełóż na talerz. Udekoruj płatkami migdałowymi.
625 g | mąki |
50 g | Cukru Białego DIAMANT |
6 g | drożdży instant |
1 łyżeczka | soli |
320 ml | mleka |
2 | jajka |
70 g | roztopionego masła |
120 g | masła |
100 g | Cukru Trzcinowego Dry Demerara DIAMANT |
2 łyżeczki | cynamonu |
}