Ciasto

Monkey bread

Opinie
  • Do 60 minut
  • jedno ciasto
  • Łatwy

Przepyszny deser do dzielenia się z bliskimi!

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/3

Mąkę, cukier, drożdże i sól zmieszaj w misce miksera. Dodaj jajka, mleko i roztopione, lekko przestudzone masło. Miksuj z końcówką do zagniatania przez około 5 minut na średnich obrotach.

 

Przełóż ciasto na deskę posypaną mąką. Posyp mąką i wyrabiaj chwilę ręcznie, aż przestanie się kleić i będzie odchodzić od dłoni. Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.

 


 

Krok 2/3

W międzyczasie przygotuj masło cynamonowe. Rozpuść masło, dodaj cukier i cynamon, zmieszaj ze sobą składniki.

 

Formę wysmaruj masłem cynamonowym. Z wyrośniętego ciasta, formuj kulki o podobnej wielkości. Zanurzaj je w maśle cynamonowym i przekładaj do formy.

Krok 3/3

Piecz w 180 stopniach przez 20 minut.

 

Po upieczeniu ostudź, a następnie przełóż na talerz. Udekoruj płatkami migdałowymi.


Składniki
Na ciasto:
625 g mąki
50 g Cukru Białego DIAMANT
6 g drożdży instant
1 łyżeczka soli
320 ml mleka
2 jajka
70 g roztopionego masła
Na ciasto:
120 g masła
100 g Cukru Trzcinowego Dry Demerara DIAMANT
2 łyżeczki cynamonu
arrow
}