Ciasto

Portolokapita

Opinie
  • 90 min
  • tortownica
  • Łatwy

Pomarańczowe ciasto

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/4

Pomarańczę zalej wodą i gotuj przez 20 minut. Po tym czasie wyjmij ją z wody i przestudź, ale zachowaj wodę.


Wsyp do garnka cukier biały Diamant, dodaj sok pomarańczowy oraz startą skórkę pomarańczy.

 

Krok 2/4

Zalej wszystko wodą pozostałą po gotowaniu pomarańczy i gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru, a następnie przestudź do temperatury pokojowej.


W międzyczasie przygotuj ciasto. Pokrusz ciasto filo na malutkie kawałki. Połową ciasta wyłóż blachę.

Krok 3/4

W misce blendera umieść wszystkie pozostałe składniki i zblenduj na gładką masę. Połowę masy wylej na blachę z ciastem i wymieszaj. Dodaj pozostałą część rozkruszonego ciasta, zalej resztą masy i ponownie wymieszaj delikatnie.

Krok 4/4

Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut. Ciasto powinno być ładnie zarumienione. Po upieczeniu, ponacinaj nożem, tak żeby syrop miał możliwość „wejścia” w ciasto.


Polej ciasto syropem i odstaw na kilka godzin. Gdy się ostudzi, przełóż je do lodówki.

Składniki
na syrop:
1 pomarańcze
400 g Cukru Białego DIAMANT
250 ml soku pomarańczowy
250 ml wody pozostałej po gotowaniu pomarańczy
skórka pomarańczowa starta z 1 pomarańczy
na ciasto:
1 opak. ciasta filo - zamrożonego
4 jajka
1 ugotowana pomarańcza
skórka z 2 pomarańczy
150 ml oliwy
100 g Cukru BIałego DIAMANT
250 ml śmietany 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka aromatu wanilinowego
arrow
}