Zutaten & Utensilien einblenden
W misce miksera rozpuść drożdże w ciepłym cydrze lub soku. Dodaj mąkę chlebową, masło, cukier drobny Diamant, jajko, szałwię i sól. Miksuj na średnich obrotach przez 3 minuty. Dodaj jeszcze trochę mąki, żeby powstało zwarte ciasto.
Przełóż na posypaną mąką powierzchnię, wyrabiaj przez 6-8 minut do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Umieść w natłuszczonej misce, obracając raz, aby natłuścić wierzch. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu - do podwojenia objętości, czyli około 1 godziny.
Ponownie wyrób przez chwilę ciasto. Przełóż na lekko posypaną mąką powierzchnię. Uformuj bochenek i umieść w natłuszczonej formie o wymiarach 24x12 cm. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłe miejsce. Posmaruj mlekiem.
| 7 g | aktywnych suchych drożdży |
| 1 i 1/4 szklanki | ciepłego cydru jabłkowego lub soku jabłkowego |
| 2 i 1/2 szklanki | mąki pszennej pełnoziarnistej na chleb |
| 80 g | roztopionego masła |
| 2 łyżki | Cukru Drobnego DIAMANT |
| 1 | duże jajko w temperaturze pokojowej |
| garść | świeżej szałwii, cienko pokrojonej lub łyżka suszonej |
| 3/4 łyżeczki | soli |
| 2 łyżeczki | mleka 2% |
• foremki do babeczek