Ciasto

Chleb szałwiowo-jabłkowy

Opinie
  • 2 godziny
  • 1 bochenek
  • Łatwy

Podstawa pysznego śniadania

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/4

W misce miksera rozpuść drożdże w ciepłym cydrze lub soku. Dodaj mąkę chlebową, masło, cukier drobny Diamant, jajko, szałwię i sól. Miksuj na średnich obrotach przez 3 minuty. Dodaj jeszcze trochę mąki, żeby powstało zwarte ciasto.

Krok 2/4

Przełóż na posypaną mąką powierzchnię, wyrabiaj przez 6-8 minut do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Umieść w natłuszczonej misce, obracając raz, aby natłuścić wierzch. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu - do podwojenia objętości, czyli około 1 godziny.

Krok 3/4

Ponownie wyrób przez chwilę ciasto. Przełóż na lekko posypaną mąką powierzchnię. Uformuj bochenek i umieść w natłuszczonej formie o wymiarach 24x12 cm. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłe miejsce. Posmaruj mlekiem.

Krok 4/4
Piecz w temperaturze 190 stopni do uzyskania złoto-brązowego koloru przez około 40 minut.
Składniki
7 g aktywnych suchych drożdży
1 i 1/4 szklanki ciepłego cydru jabłkowego lub soku jabłkowego
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej na chleb
80 g roztopionego masła
2 łyżki Cukru Drobnego DIAMANT
1 duże jajko w temperaturze pokojowej
garść świeżej szałwii, cienko pokrojonej lub łyżka suszonej
3/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki mleka 2%
Będą ci potrzebne:

• foremki do babeczek

 

arrow
}