Ciasto

Tarta cytrynowa

Opinie
  • Ponad 60 minut
  • 1 blacha do tarty
  • Łatwy

Delikatne ciasto z cytrynowym posmakiem

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/4

Masło pokrojone na kawałki połącz z mąką, 60 g cukru drobnego DIAMANT i żółtkiem. Zagnieć, uformuj kulę i owiń folią spożywczą.

Schłodź w lodówce 30 minut. W tym czasie dokładnie umyj cytryny, zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok. Skórkę z cytryn wymieszaj ze 160 g cukru drobnego DIAMANT i 100 g masła.

Rozpuść masło w kąpieli wodnej, zmiksuj, by dobrze połączyło się ze skórką, i zredukuj masę, by była gęstsza.

Krok 2/4

Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i umieść w formie, rozpłaszczając je dobrze na dnie i na bokach. Następnie wyłóż papierem i obciąż np. suchą fasolą. Piecz przez 20 minut w 180°C.

Wyjmij formę, usuń obciążenie i piecz kolejne 10 minut, a następnie zostaw do schłodzenia. Na chłodne ciasto wyłóż cytrynową masę i równomiernie rozmieść.

Krok 3/4

Zmiksuj 5 białek w temperaturze pokojowej, dodając stopniowo 200 g cukru drobnego DIAMANT, który szybko rozpuszcza się i łączy z białkiem, stabilizując pianę. Ubij na sztywną, gęstą, błyszczącą pianę. Wyłóż ją na cytrynową masę, tworząc na jej powierzchni wyraźne kleksy.

Krok 4/4

Gotową tartę włóż go rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 20 minut. Następnie otwórz piekarnik, doczekaj około kwadransa i wyjmij tartę. Gdy całkiem wystygnie, włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny, by masa cytrynowa dobrze stężała.

Składniki
100 g masła
200 g mąki
420 g Cukru Drobnego DIAMANT
1 żółtko
5 białek
3 cytryny
Będą ci potrzebne:

• folia spożywcza
• mikser
• papier do pieczenia
• fasola lub groch
• forma do tarty

arrow
}