Ciasto

Ciasto Cukiniowe

Opinie
  • 90 min
  • ok 12 porcji - forma 30x25 cm
  • Trudny

Ciasto z cukinią – idealny sposób na sezonowe warzywa

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:

Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/4

Przygotuj piekarnik i formę do ciasta. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż formę papierem do pieczenia (30x25 cm).

Krok 2/4

Wymieszaj ciasto - w średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, gałkę muszkatołową i ziele angielskie.

Krok 3/4

W dużej misce wymieszaj jajka, olej, cukier puder Diamant i olejek waniliowy. Wymieszaj ze startą cukinią.

Dodaj do przygotowanych suchych składników, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Wmieszaj posiekane orzechy pekan.

Krok 4/4

Upiecz ciasto - wlej ciasto do przygotowanej formy. Piecz przez 35-40 minut lub do momentu, aż wykałaczka włożona w środek ciasta wyjdzie czysta. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Składniki

Na ciasto
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskeigo
3 duże jajka
1 1/4 szklanki oleju roślinnego
1 szklanka Cukru Pudru DIAMANT
2 lyżeczki olejku wanilinowego
3 niewielkie starte cukinie
1 szklanka posiekanych orzechów pekan
na krem z serka śmietankowego:
1 opakowanie serka śmietankowego
1/4 szklanki miękkiego masła
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/8 łyżeczki soli
2,5 szklanki Cukru Pudru DIAMANT
Będą ci potrzebne:

• blacha keksówka

arrow
}