Pyszne i szybkie ciasto przykryte smacznym kremem.
Zutaten & Utensilien einblenden
CIASTO
Nagrzej piekarnik do 160 stopni i upewnij się, że składniki są w temperaturze pokojowej. Umieść w misce olej, cukier i ekstrakt z wanilii. Wymieszaj rózgą kuchenną aż składniki się połączą. Dodaj najpierw jedno jajko, potem
drugie, za każdym razem mieszając dokładnie rózgą. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon przesiej bezpośrednio do wymieszanych składników. Wymieszaj rózgą, by składniki się połączyły, nie dłużej.
Dodaj startą marchew, posiekane orzechy i wymieszaj. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej do niej ciasto i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut, do suchego patyczka.
KREM
Masło i przesiany cukier w temperaturze pokojowej umieść w misie miksera i miksuj do momentu, aż masa będzie puszysta i jasna. Dodaj serek w trzech turach, cały czas ucierając. Skosztuj i dosłodź w razie potrzeby.
DEKOROWANIE
Wyjmij i wystudź ciasto. Posmaruj wierzch kremem z serka i
wygładź. Do rękawa cukierniczego przełóż zabarwiony pomarańczowym
barwnikiem spożywczym lukier (przepis na lukier TUTAJ) i krótkimi
kreskami imitującymi wzór marchewki ozdób ciasto. Na koniec dodaj
zielone listki mięty.
130 g | mąki pszennej |
0,5 łyżeczki | proszku do pieczenia |
0,5 łyżeczki | sody oczyszczonej |
1 łyżeczka | cynamonu |
130 ml | oleju rzepakowego |
125 g | Cukru Drobnego DIAMANT |
1 łyżeczka | ekstraktu z wanilii |
2 | duże jaja |
150 g | marchewki startej na dużych oczkach |
50 g | posiekanych orzechów pekan lub włoskich |
15 g | serka Philadelphia |
50 g | masła |
1/8 szklanki | Cukru Pudru DIAMANT |
• rózga kuchenna
• tortownica o średnicy 18-20 cm
• rękaw cukierniczy
Do udekorowania:
• listki mięty
}