Ciasto marchewkowe

Opinie
  • Do 30 minut
  • 1 tortownica
  • Łatwy

Pyszne i szybkie ciasto przykryte smacznym kremem.

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/4

CIASTO
Nagrzej piekarnik do 160 stopni i upewnij się, że składniki są w temperaturze pokojowej. Umieść w misce olej, cukier i ekstrakt z wanilii. Wymieszaj rózgą kuchenną aż składniki się połączą. Dodaj najpierw jedno jajko, potem drugie, za każdym razem mieszając dokładnie rózgą. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon przesiej bezpośrednio do wymieszanych składników. Wymieszaj rózgą, by składniki się połączyły, nie dłużej.

Krok 2/4

Dodaj startą marchew, posiekane orzechy i wymieszaj. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej do niej ciasto i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut, do suchego patyczka.

Krok 3/4

KREM
Masło i przesiany cukier w temperaturze pokojowej umieść w misie miksera i miksuj do momentu, aż masa będzie puszysta i jasna. Dodaj serek w trzech turach, cały czas ucierając. Skosztuj i dosłodź w razie potrzeby.

Krok 4/4

DEKOROWANIE
Wyjmij i wystudź ciasto. Posmaruj wierzch kremem z serka i wygładź. Do rękawa cukierniczego przełóż zabarwiony pomarańczowym barwnikiem spożywczym lukier (przepis na lukier TUTAJ) i krótkimi kreskami imitującymi wzór marchewki ozdób ciasto. Na koniec dodaj zielone listki mięty.

Składniki
Kruche ciasto
130 g mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
130 ml oleju rzepakowego
125 g Cukru Drobnego DIAMANT
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 duże jaja
150 g marchewki startej na dużych oczkach
50 g posiekanych orzechów pekan lub włoskich
Krem
15 g serka Philadelphia
50 g masła
1/8 szklanki Cukru Pudru DIAMANT
Będą ci potrzebne:

• rózga kuchenna
• tortownica o średnicy 18-20 cm
• rękaw cukierniczy

Do udekorowania:
• listki mięty


 

arrow
}