Zutaten & Utensilien einblenden
Płatki owsiane przyrumień na rozgrzanej patelni i odłóż do ostudzenia.
Oddziel białka od żółtek. Białka jaj ubij na sztywną pianę. Żółtka jaj utrzyj do białości wraz z cukrem drobnym Diamant.
Przełóż do miski ostudzone płatki i dodaj kolejno mleko, mąkę, utarte żółtka jaj, ubitą pianę z białek jaj, aromat oraz sodę. Wszystko delikatnie wymieszaj i wyłóż do formy np. kwadratowej o boku 20 cm.
Piecz przez około 30 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Po upieczeniu odstaw do ostudzenia.
Przygotuj polewę czekoladową. W tym celu rozpuść połamaną czekoladę w rondelku wraz z mlekiem, masłem i cukrem wanilinowym. Cały czas mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Polej polewą mazurek i posyp drobinkami liofilizowanych owoców, płatkami jadalnych kwiatów oraz cukrem dekoracyjnym Diamant.
| 80 g | górskich płatków owsianych |
| 50 g | Cukru Drobnego DIAMANT |
| 2 | jaja |
| 2 łyżki | mleka |
| 2 łyżki | mąki |
| 0,5 łyżeczki | sody oczyszczonej |
| kilka kropli | aromatu migdałowego |
| 100 g | czekolady deserowej |
| 3 łyżki | mleka |
| 1 łyżka | masła |
| 1 łyżka | cukru wanilowego |
| 1-2 łyżeczki | Cukru Dekoracyjnego DIAMANT |
| garść | liofilizowanych owoców (malin, truskawek, ananasa) |
| płatki jadalnych kwiatów |