Zutaten & Utensilien einblenden
CIASTO
Masło z cukrem utrzyj na gładką masę, a następnie dodaj do niej ekstrakt waniliowy. Jajka wbij jedno po drugim i wymieszaj, aż połączą się z masą. Dosyp mąkę, skrobię oraz sól i mieszaj dalej do momentu, aż ciasto stanie się plastyczne.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 2-3 mm. Przy pomocy foremki w kształcie jajka, wycinaj jajowate kształty, a w co drugim "jajku" wytnij okrągły otwór w miejscu żółtka. Jajka z dziurką układaj na jajkach, a gdy wszystkie połówki znajdą swoją parę, ułóż jajka na blasze wyłożonej papierem i piec w 190°C przez ok. 10-12 minut.
Wyjmij, przestudź i udekoruj każde ciastko kleksem z żółtego dżemu (np. morelowego czy pomarańczowego) w miejscu żółtka.
| 230 g | masła |
| 200 g | Cukru Drobnego DIAMANT |
| 2 | jajka |
| 1/2 | łyżeczki soli |
| 40 g | skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej |
| 480 g | mąki pszennej |
| 1 łyżeczka | ekstraktu waniliowego |
• foremka w kształcie jajka i małego kółka
Do udekorowania
• żółty dżem (np. morelowy albo pomarańczowy)