Ciasto

Pierniczki na kubek

Opinie
  • 2 godziny
  • Pierniczki
  • Łatwy

Pyszna ozdoba na kubeczku

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/3

Rozpuść masło, dodaj cukier drobny Diamant, miód oraz przyprawę do piernika i podgrzewaj do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Pozostaw do lekkiego przestudzenia.

W tym czasie przygotuj w misce przesianą mąkę zmieszaną wraz z sodą oczyszczoną. 

Dodaj do sypkich składników wcześniej przygotowaną mieszankę i wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem na niskich obrotach.

Tak przygotowane ciasto uformuj w kulkę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na minimum godzinę.

Krok 2/3

Gdy ciasto będzie schłodzone, oderwij część i rozwałkuj na cienki placek, z którego wycinaj pierniczki.

W zależności od kształtu, wytnij wąski, pionowy fragment pierniczka, dzięki któremu będzie można zawiesić go później na kubku. Możesz także nieco zdeformować pierniczek, żeby mógł sam utrzymać się na krawędzi naczynia.

Układaj pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 3/3

Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.

Udekoruj lukrem (najlepiej tym wykonanym z cukru pudru Diamant - zmieszanego z wodą i sokiem z cytryny do pożądanej konsystencji), np. przez cukierniczy rękaw, który umożliwia precyzyjną dekorację.

Składniki
300 g mąki tortowej
1 jajko
50 g Cukru Drobnego DIAMANT
do lukru Cukru Puder DIAMANT
100 g masło
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g miodu
50 g przyprawy do piernika
arrow
}