Zutaten & Utensilien einblenden
Mąkę przesiej do miski, tworząc kopczyk, następnie wykonaj w nim zagłębienie niczym krater wulkanu. Do środka zagłębienia rozkrusz drożdże, dodaj lekko ciepłe mleko oraz połowę cukru. Delikatnie zasyp wnętrze mąką z brzegów. Pozostaw do wyrośnięcia. Masło roztop i lekko przestudź. Dodaj do rozczynu wraz z pozostałą częścią cukru, jajkami oraz solą. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z końcówką do zagniatania. Przykryj ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, do czasu aż podwoi swoją objętość (około 1h).
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj do grubości około 1cm. Posmaruj cienką warstwą masy makowej. Posyp startą skórką z cytryny. Zwiń ciasto w rulon. Ucinaj grube plastry - dostosuj ilość plastrów do wielkości naczynia. Nam wyszło 15 sztuk. Ślimaczki kładź na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - powinny się lekko dotykać. Odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny. Przed umieszczeniem w piekarniku, możesz przesmarować bułeczki wodą z cukrem.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut, aż bułeczki będą ładnie zarumienione.
Gotowe bułeczki posmaruj lukrem cytrynowym. By go zrobić, do szklanki cukru pudru Diamant dolewaj powoli sok z cytryny i mieszaj. Cukier powinien być bardzo gęsty, delikatnie lejący
30 g | świeżych drożdzy |
500 g | mąki pszennej |
80 g | Cukru Białego DIAMANT |
150 ml | mleka |
2 | jajka |
100 g | miękkiego masła |
szczypta | soli |
1/2 puszki | masy makowej |
1 cytryna | starta skórka |
1 szklanka | Cukru Pudru DIAMANT |
sok | z cytryny |