Ciasto

Tarta z dżemem

Opinie
  • 90 min
  • blacha do tarty
  • Łatwy

Ciastko z dodatkiem dżemu

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/4

Umieść mąkę i masło w robocie kuchennym i miksuj do uzyskania konsystencji drobnej bułki tartej. Dodaj cukier puder i skórkę z cytryny, miksuj aż do połączenia, a następnie dodaj żółtko i 2 łyżki zimnej wody. Mieszaj, aż masa się połączy. Zagnieć ciasto w krążek, zawiń i schłodź w lodówce przez około godzinę.


Krok 2/4

Przygotuj domowy dżem z owoców i Konfitur-Fix wedle proporcji na opakowaniu. Nie powinno Ci to zająć więcej niż kwadrans.
Czas na nadzienie. Przekrój na pół większe truskawki, a następnie delikatnie wymieszaj wszystkie owoce ze skórką z cytryny, mąką kukurydzianą i cukrem pudrem w misce.


Krok 3/4
Rozgrzej piekarnik do 190°C (z nawiewem - 170°C), wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia.
Wyjmij ciasto z lodówki i posyp blat odrobiną cukru pudru. Rozwałkuj ciasto na duży okrąg o średnicy około 35 cm. Przenieś na blachę do pieczenia, a następnie posmaruj spód dżemem, pozostawiając 5 cm odstępu od krawędzi.
Krok 4/4
Przykryj dżem owocami. Ostrożnie zawiń brzegi ciasta do góry i nakryj owoce, na zakładkę, lekko dociskaj, tworząc gruby rant dookoła ciasta. Posmaruj całe ciasto roztrzepanym jajkiem i posyp brzegi ciasta cukrem demerara.
Piecz przez 40-45 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie złociste, a nadzienie dżemowe. Ciasto wyjmij z piekarnik, przed podaniem pozostaw do ostygnięcia.
Składniki
na ciasto:
200 g mąki
125 g zimnego masła
50g Cukru Pudru DIAMANT
skórka z cytryny
1 żółtko
1 bialko
2 łyżeczki Cukru Dry Demerara DIAMANT
1 łyżka mąki kukurydzianej
po kilka sztuk maliny, jeżyny, truskwaki
na dżem:
owoce (np. truskawki)
1 opakowanie Konfitur-Fix DIAMANT
Będą ci potrzebne:

• słoiczki


 

arrow
}