Zutaten & Utensilien einblenden
Muffiny:
W dużej misce lub misce miksera stojącego wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj masło i zmiksuj. Dodawaj jajka pojedynczo, dobrze ubijając po każdym dodaniu.
Połącz mleko z ekstraktrem waniliowym i dodaj około połowy mieszanki. Miksuj dalej, dodaj drugą połowę mieszanki po chwili. Zakończ mieszanie, gdy masa będzie jednolicie gładka.
Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Foremki na muffinki wyłóż papierowymi wkładkami. Wypełnij papierowe wkładki do 2/3 i piecz przez 20 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona w środek wyjdzie czysta. Ostudź całkowicie po wyjęciu z piekarnika.
Krem maślany:
Zmiksuj masło, dodając sól i cukier puder oraz serek mascarpone. Dodaj rozmrożone maliny (lub świeże) i ubijaj do uzyskania lekkiej i puszystej masy.
Krem możesz nakładać na muffiny kilkoma sposobami:
- rękawem cukierniczym z tylką ozdobną,
- woreczkiem foliowym z naciętym narożnikiem,
- łyżeczką nakładając kilka warstw na siebie.
1,5 szklanki | mąki tortowej |
1,5 szklanki | mąki |
1 3/4 szklanki | Cukru Drobnego DIAMANT |
2,5 łyżeczki | proszku do pieczenia |
1 łyżeczka | soli |
1 szklanka | zimnego masła |
4 | jajka |
1,5 szklanki | mleka |
2 łyżeczki | ekstraktu waniliowego |
150 g | miękkiego masła |
50 g | Cukru Pudru DIAMANT |
250 g | serka mascarpone |
1 szklanka | malin (świeżych lub rozmrożonych) |
• foremki do muffinek
}