Muffiny malinowe

Opinie
  • Do 45 minut
  • 14 muffinek
  • Średniotrudny

Puszyste muffiny z owocowym kremem

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Muffiny z maliną
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/4

Muffiny:

W dużej misce lub misce miksera stojącego wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj masło i zmiksuj. Dodawaj jajka pojedynczo, dobrze ubijając po każdym dodaniu.

Krok 2/4

Połącz mleko z ekstraktrem waniliowym i dodaj około połowy mieszanki. Miksuj dalej, dodaj drugą połowę mieszanki po chwili. Zakończ mieszanie, gdy masa będzie jednolicie gładka.

Krok 3/4

Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Foremki na muffinki wyłóż papierowymi wkładkami. Wypełnij papierowe wkładki do 2/3 i piecz przez 20 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona w środek wyjdzie czysta. Ostudź całkowicie po wyjęciu z piekarnika.

Krok 4/4

Krem maślany:

Zmiksuj masło, dodając sól i cukier puder oraz serek mascarpone. Dodaj rozmrożone maliny (lub świeże) i ubijaj do uzyskania lekkiej i puszystej masy.

Krem możesz nakładać na muffiny kilkoma sposobami:
- rękawem cukierniczym z tylką ozdobną,
- woreczkiem foliowym z naciętym narożnikiem,
- łyżeczką nakładając kilka warstw na siebie.

Składniki
Na babeczki
1,5 szklanki mąki tortowej
1,5 szklanki mąki
1 3/4 szklanki Cukru Drobnego DIAMANT
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 szklanka zimnego masła
4 jajka
1,5 szklanki mleka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
na krem
150 g miękkiego masła
50 g Cukru Pudru DIAMANT
250 g serka mascarpone
1 szklanka malin (świeżych lub rozmrożonych)
Będą ci potrzebne:

• foremki do muffinek


 

arrow
}