Zutaten & Utensilien einblenden
Ubij białka na sztywną pianę i odstaw na bok. Utrzyj masło z cukrem i żółtkami. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Miksuj masę, dodaj mleko i miód, a następnie wszystkie przyprawy i cukier waniliowy. Na koniec delikatnie wmieszaj ubite białka.
Masę przelej do formy i piecz przez ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.
Gotowy piernik polej domowym lukrem i udekoruj połówkami żurawiny, skręconymi spiralnie skórkami pomarańczy, kawałkami orzechów i gałązkami rozmarynu.
| 100 g | masła |
| 500 g | mąki |
| 200 g | Cukru Drobnego DIAMANT |
| 400 ml | mleka |
| 2 | jajka |
| 2 łyżki | miodu |
| 2 łyżeczki | proszku do pieczenia |
| 1 łyżeczka | sody oczyszczonej |
| 1 opakowanie | cukru waniliowego |
| 2 łyżki | kakao |
| 2 łyżki | przyprawy korzennej |
| 0,5 łyżeczki | pieprzu mielonego |
| 5 kuleczek | ziela angielskiego zmielonego |
| 1 płaska łyżeczka | mielonego kminku |
| 1 łyżeczka | imbiru |
| 1 łyżeczka | cynamonu |
| świeże owoce żurawiny | |
| orzechy (np. laskowe i włoskie) | |
| gałązki świeżego rozmarynu | |
| sparzona cytryna (do otarcia skórki) |
• forma do pieczenia (keksówka)