Zutaten & Utensilien einblenden
Spód:
Ciastka rozdrobnij na pył. Dodaj miękkie masło, wymieszaj. Wyłóż dno formy oraz częściowo brzegi, dobrze dociskając. Piecz w 180 stopniach przez 15 minut. Pozostaw do całkowitego schłodzenia.
Ciasto:
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. W dużej misce ubij serek śmietankowy na gładką masę; stopniowo dodaj mleko skondensowane. Dodaj otartą skórkę z limonki, sok i żółtka jaj, mieszaj tylko do połączenia. Poszatkuj bazylie i wmieszaj do ciasta. Wlej na schłodzony spód. Piecz 30 minut w 180 stopniach. Pozostaw w otwartym piekarniku, do przestygnięcia. Następnie przełóż do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem dodaj bitą śmietanę.
| 200 g | ciastek owsianych |
| 50 g | masła |
| 200 g | serka śmietankowego |
| 1 puszka | mleka skonsdensowanego słodzonego |
| 1/2 szklanki | Cukru Pudru DIAMANT |
| 1 łyżka | startej skórki z limonki |
| 1/2 szklanki | soku z limonki |
| 2 duże | żółtka jaj |
| garść | świeżej bazylii |
• blacha do tarty