Ciasto

Tarta limonkowo-bazyliowa

Opinie
  • 1 h + 30 min. chłodzenia
  • 8-12 kawałków
  • Średniotrudny

Słodkie, kwaśne, ziołowe... i absolutnie orzeźwiające

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:

Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/2

Spód:

Ciastka rozdrobnij na pył. Dodaj miękkie masło, wymieszaj. Wyłóż dno formy oraz częściowo brzegi, dobrze dociskając. Piecz w 180 stopniach przez 15 minut. Pozostaw do całkowitego schłodzenia.


Krok 2/2

Ciasto:

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. W dużej misce ubij serek śmietankowy na gładką masę; stopniowo dodaj mleko skondensowane. Dodaj otartą skórkę z limonki, sok i żółtka jaj, mieszaj tylko do połączenia. Poszatkuj bazylie i wmieszaj do ciasta. Wlej na schłodzony spód. Piecz 30 minut w 180 stopniach. Pozostaw w otwartym piekarniku, do przestygnięcia. Następnie przełóż do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem dodaj bitą śmietanę.

Składniki

Na spód
200 g ciastek owsianych
50 g masła
Na ciasto
200 g serka śmietankowego
1 puszka mleka skonsdensowanego słodzonego
1/2 szklanki Cukru Pudru DIAMANT
1 łyżka startej skórki z limonki
1/2 szklanki soku z limonki
2 duże żółtka jaj
garść świeżej bazylii
Będą ci potrzebne:

• blacha do tarty

arrow
}