Ciasto

Torcik miodowo-rumiankowy

Opinie
  • Do 30 minut
  • Tortownica
  • Łatwy

Tort z miodem i aromatem herbaty rumiankowej

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
_28A7980
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/5

CIASTO

Wlej mleko do małego rondla na średnim ogniu. Doprowadź mleko do wrzenia, a następnie włóż torebki rumianku do mleka i delikatnie zamieszaj. Ostudź i wstaw do lodówki na około 2 godziny.

Krok 2/5
W dużej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól, a następnie wymieszaj. W misie miksera zmieszaj jajka i cukier. Ubijaj na wysokich obrotach przez około 5 minut, mieszanina powinna wyglądać na gęstą, puszystą. Powoli dodawaj olej. Po dodaniu całego oleju miksuj przez kolejną minutę. Następnie na wolnych obrotach dodaj suchą mieszankę. Dodaj mleko zaparzone z rumiankiem i mieszaj tylko do uzyskania gładkiej masy.
Krok 3/5

Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj dwie tortownice ok. 24 cm, wyłożone papierem do pieczenia. Rozłóż ciasto równomiernie na formy do ciasta, a następnie piecz przez około 45-50 minut lub do momentu, gdy wykałaczka będzie czysta. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed nałożeniem kremu.

Krok 4/5

KREM

W misce umieść śmietanę oraz serek mascarpone, dodaj ekstrakt waniliowy oraz cukier. Miksuj powoli zwiększając obroty, aż do momentu uzyskania gęstego kremu.
Krok 5/5
Nakładaj krem na ciasto, tworząc torcik. Na wierzchu ułóż owoce i udekoruj jadalnymi kwiatami, polej całość miodem.
Składniki
Ciastko
2 szklanki mleka
4 torebki herbaty rumiankowej
600 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
3 szklanki Cukru Drobnego DIAMANT
6 jajek
330 ml oleju roślinnego
Krem
500 ml śmietanki kremówki
500 g serka mascarpone
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 łyżki Cukru Drobnego DIAMANT
Będą ci potrzebne:

• 2 tortownice o średnicy ok. 24 cm
• papier do pieczenia

Do udekorowania:
• pokrojone owoce, jadalne kwiaty
• miód


 

arrow
}