Zutaten & Utensilien einblenden
CIASTO
Wlej
mleko do małego rondla na średnim ogniu. Doprowadź mleko do wrzenia, a
następnie włóż torebki rumianku do mleka i delikatnie zamieszaj. Ostudź i
wstaw do lodówki na około 2 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj dwie tortownice ok. 24 cm, wyłożone papierem do pieczenia. Rozłóż
ciasto równomiernie na formy do ciasta, a następnie piecz przez około
45-50 minut lub do momentu, gdy wykałaczka będzie czysta. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed nałożeniem kremu.
KREM
W misce umieść śmietanę oraz serek mascarpone, dodaj ekstrakt waniliowy oraz cukier. Miksuj powoli zwiększając obroty, aż do momentu uzyskania gęstego kremu.2 szklanki | mleka |
4 torebki | herbaty rumiankowej |
600 g | mąki |
3 łyżeczki | proszku do pieczenia |
1 łyżeczka | soli |
3 szklanki | Cukru Drobnego DIAMANT |
6 | jajek |
330 ml | oleju roślinnego |
500 ml | śmietanki kremówki |
500 g | serka mascarpone |
2 łyżeczki | ekstraktu waniliowego |
3 łyżki | Cukru Drobnego DIAMANT |
• 2 tortownice o średnicy ok. 24 cm
• papier do pieczenia
Do udekorowania:
• pokrojone owoce, jadalne kwiaty
• miód
}