Zutaten & Utensilien einblenden
Zacznij od brązowego ciasta. Jaja zmiksuj z cukrem drobnym Diamant, a następnie dodaj olej (najlepiej wlewaj go do miski powoli, cienką strużką), dżem oraz mleko. Mąkę pszenną zmieszaj z sodą, cynamonem i kakao. Możesz mąkę przesiać i dodać do masy. Połącz wszystkie składniki delikatnie.
Przełóż masę do formy w kształcie korytka i piecz przez około 45-50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po ostudzeniu pokrój ciasto na plastry i z każdego kawałka wykrój zajączka za pomocą foremki do ciastek w kształcie zajączka.
Przejdź do jasnej masy. Jaja zmiksuj z cukrem drobnym Diamant, a następnie dodaj olej (najlepiej wlewaj go do miski powoli, cienką strużką). Do masy dodaj aromat cytrynowy. Mąkę pszenną zmieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Możesz mąkę przesiać i dodać do masy. Połącz wszystkie składniki delikatnie.
Przełóż do foremki w kształcie korytka odrobinę przygotowanej masy na samo dno, a następnie poukładaj w formie wykrojone zajączki w równym szeregu. Przełóż bardzo delikatnie resztę masy do formy w taki sposób, by nie naruszyć zajączków, ale całkowicie zakryć je masą.
Piecz przez około 45-50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem Diamant.
1 | jajko |
1 szklanka | Cukru Drobnego DIAMANT |
1 szklanka | oleju |
3 łyżki | dowolnego dżemu |
1 szklanka | mleka |
2 szklanki | mąki pszennej |
1 łyżeczka | sody oczyszczonej |
1 łyżeczka | cynamonu |
3 łyżki | kakao |
4 duze | jajka |
1 szklanka | Cukru Drobnego DIAMANT |
200 ml | oleju słonecznikowego |
aromat cytrynowy | |
1,5 szklanki | mąki pszennej |
0,5 szklanki | mąki ziemniaczanej |
1,5 łyżeczki | proszku do pieczenia |
}