Ciasto

Babka z ukrytym zajączkiem

Opinie
  • Ponad 60 minut
  • 1 keksówka
  • Średniotrudny

Delikatna babka z niespodzianką

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/3

Zacznij od brązowego ciasta. Jaja zmiksuj z cukrem drobnym Diamant, a następnie dodaj olej (najlepiej wlewaj go do miski powoli, cienką strużką), dżem oraz mleko. Mąkę pszenną zmieszaj z sodą, cynamonem i kakao. Możesz mąkę przesiać i dodać do masy. Połącz wszystkie składniki delikatnie.

Przełóż masę do formy w kształcie korytka i piecz przez około 45-50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po ostudzeniu pokrój ciasto na plastry i z każdego kawałka wykrój zajączka za pomocą foremki do ciastek w kształcie zajączka.

Krok 2/3

Przejdź do jasnej masy. Jaja zmiksuj z cukrem drobnym Diamant, a następnie dodaj olej (najlepiej wlewaj go do miski powoli, cienką strużką). Do masy dodaj aromat cytrynowy. Mąkę pszenną zmieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Możesz mąkę przesiać i dodać do masy. Połącz wszystkie składniki delikatnie.

Krok 3/3

Przełóż do foremki w kształcie korytka odrobinę przygotowanej masy na samo dno, a następnie poukładaj w formie wykrojone zajączki w równym szeregu. Przełóż bardzo delikatnie resztę masy do formy w taki sposób, by nie naruszyć zajączków, ale całkowicie zakryć je masą.

Piecz przez około 45-50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem Diamant.

Składniki
Na ciemne ciasto:
1 jajko
1 szklanka Cukru Drobnego DIAMANT
1 szklanka oleju
3 łyżki dowolnego dżemu
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki kakao
Na jasne ciasto:
4 duze jajka
1 szklanka Cukru Drobnego DIAMANT
200 ml oleju słonecznikowego
aromat cytrynowy
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
arrow
}