Pierniczki na choinkę

Opinie
  • Ponad 60 minut
  • 750 g pierniczków
  • Średniotrudny

Klasyczne świąteczne pierniczki

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Pierniczki

Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/4

Rozpuść miód w garnku na ogniu, dodaj masło, a potem cukier. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 2/4

Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj kakao, zmielone przyprawy i proszek do pieczenia, a następnie dobrze wymieszaj. Wlej do miski przestudzoną zawartość garnka i ugniataj ręcznie ciasto. Wyrobione ciasto odstaw na chwilę, a potem dodaj jaja i ugniataj dalej. Szczelnie przykryte ciasto odstaw na minimum dobę do zimnego pomieszczenia lub lodówki.

Krok 3/4

Nazajutrz ciasto rozwałkuj, wykrawaj pożądane kształty. Jeśli chcesz powiesić pierniczki np. na choince, to ostatni moment, by zrobić dziurkę - najlepiej papierową słomką.

Krok 4/4

Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 10 minut. Po upieczeniu pierniczki powinny być miękkie, a twardnieć dopiero z czasem. Jeśli pieczenie potrwa zbyt długo, ciasto będzie gorzkie i ciemne.

Składniki

750 g mąki
250 g masła
250 g Cukru Drobnego DIAMANT
250 g miodu
3 płaskie łyżki gorzkiego kakao
3 jaja
2 łyżeczkia proszku do pieczenia
Przyprawy
2 łyżeczki kolendry mielonej
1 łyżeczka gałki muszkatałowej mielonej
9 zmielonych goździków
9 ziaren ziela angielskiego rozgnieconego w moździerzu
2 łyżeczki pieprzu czarnego
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka imbiru w proszku
Będą ci potrzebne:

• foremki do wycinania kształtów
• blacha do pieczenia


 

arrow
}