Zutaten & Utensilien einblenden
Rozpuść miód w garnku na ogniu, dodaj masło, a potem cukier. Odstaw do ostygnięcia.
Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj kakao, zmielone przyprawy i proszek do pieczenia, a następnie dobrze wymieszaj. Wlej do miski przestudzoną zawartość garnka i ugniataj ręcznie ciasto. Wyrobione ciasto odstaw na chwilę, a potem dodaj jaja i ugniataj dalej. Szczelnie przykryte ciasto odstaw na minimum dobę do zimnego pomieszczenia lub lodówki.
Nazajutrz ciasto rozwałkuj, wykrawaj pożądane kształty. Jeśli chcesz powiesić pierniczki np. na choince, to ostatni moment, by zrobić dziurkę - najlepiej papierową słomką.
Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 10 minut. Po upieczeniu pierniczki powinny być miękkie, a twardnieć dopiero z czasem. Jeśli pieczenie potrwa zbyt długo, ciasto będzie gorzkie i ciemne.
750 g | mąki |
250 g | masła |
250 g | Cukru Drobnego DIAMANT |
250 g | miodu |
3 płaskie łyżki | gorzkiego kakao |
3 | jaja |
2 łyżeczkia | proszku do pieczenia |
2 łyżeczki | kolendry mielonej |
1 łyżeczka | gałki muszkatałowej mielonej |
9 | zmielonych goździków |
9 ziaren | ziela angielskiego rozgnieconego w moździerzu |
2 łyżeczki | pieprzu czarnego |
1 płaska łyżeczka | cynamonu |
1 płaska łyżeczka | imbiru w proszku |
• foremki do wycinania kształtów
• blacha do pieczenia