Ciasto

Piernik z marcepanem

Opinie
  • 90 min
  • Foremka
  • Łatwy

Świąteczny smak

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/2

Miód wlej do rondelka, rozgrzej. Włóż pokrojone w kostkę masło, mieszaj aż do roztopienia. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na puszystą masę. Wymieszaj z miodem.

Mąkę przesiej z proszkiem do miski. Wsyp kakao przyprawę do piernika i sodę. Wymieszaj. Wsyp do rondelka z masą miodową. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z ciastem


Krok 2/2

Ciasto przełóż do wyłożonej papierem blachy. Piecz godzinę w temp 170 stopni. Odstaw do wystygnięcia. Pokrój na 2 blaty.

Masę marcepanową zagnieć z cukrem pudrem i śmietaną. Rozwałkuj i przełóż nią blaty. Pokrój na mniejsze porcje. Oblej polewą czekoladową (lub roztopioną czekoladą z dodatkiem odrobiny mleka). Odstaw do zastygnięcia.

Składniki
Na piernik
500 g mąki pszennej
270 g Cukru Pudru DIAMANT
4 jaja
100 g masła
7 łyżek płynnego miodu
2 łyżki kakao
1 łyżeczka przyprawy do piernika
sól
1/2 łyżeczka sody
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g masy marcepanowej
100 g Cukru Pudru DIAMANT
2-3 łyżki śmietany
polewa czekoladowa (lub czekolada z odrobiną mleka)
Na dekorację:
Cukier Dekoracyjny DIAMANT
świeże owoce
Będą ci potrzebne:

• foremka

 

arrow
}