Zutaten & Utensilien einblenden
Miód wlej do rondelka, rozgrzej. Włóż pokrojone w kostkę masło, mieszaj aż do roztopienia. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na puszystą masę. Wymieszaj z miodem.
Mąkę przesiej z proszkiem do miski. Wsyp kakao przyprawę do piernika i sodę. Wymieszaj. Wsyp do rondelka z masą miodową. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z ciastem
Ciasto przełóż do wyłożonej papierem blachy. Piecz godzinę w temp 170 stopni. Odstaw do wystygnięcia. Pokrój na 2 blaty.
Masę marcepanową zagnieć z cukrem pudrem i śmietaną. Rozwałkuj i przełóż nią blaty. Pokrój na mniejsze porcje. Oblej polewą czekoladową (lub roztopioną czekoladą z dodatkiem odrobiny mleka). Odstaw do zastygnięcia.
| 500 g | mąki pszennej |
| 270 g | Cukru Pudru DIAMANT |
| 4 | jaja |
| 100 g | masła |
| 7 łyżek | płynnego miodu |
| 2 łyżki | kakao |
| 1 łyżeczka | przyprawy do piernika |
| sól | |
| 1/2 łyżeczka | sody |
| 1/2 łyżeczka | proszku do pieczenia |
| 150 g | masy marcepanowej |
| 100 g | Cukru Pudru DIAMANT |
| 2-3 łyżki | śmietany |
| polewa czekoladowa (lub czekolada z odrobiną mleka) |
| Cukier Dekoracyjny DIAMANT | |
| świeże owoce |
• foremka