Dania

Azjatycki bigos

Opinie
  • Do 60 minut
  • 4-5 porcji
  • Średniotrudny

Polska klasyka w egzotycznym wydaniu, czyli bigos azjatycki!

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:

Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/3

Kapusta:
Posiekaj kapustę w cienkie paski. W dużej misce połącz kapustę świeżą z kiszoną i dokładnie wymieszaj.

Krok 2/3

Mięso:
1. Pokrój na małe kawałki. Na dużej patelni lub w woku rozgrzej łyżkę oleju.
2. Podsmaż mięso, a następnie odłóż na talerz.

Krok 3/3

Warzywa:
1. Na tej samej patelni ponownie rozgrzej łyżkę oleju. Dodaj pastę chili i podsmaż przez około minutę, aby uwolniła aromat., dołóż cebulę, czosnek i imbir. Dobrze wymieszaj, żeby całość chwyciła aromat chilli i smaż przez 2 minuty, aż zaczną pachnieć. 
2. Dodaj startą marchew i kapustę oraz szklankę wody.
3. Wlej sos sojowy, dodaj cukier trzcinowy Diamant Day Demerara oraz ocet ryżowy. Dobrze wymieszaj, by kapusta pokryła się sosem. Dodaj mięso. Zmniejsz ogień, przykryj i duś na małej mocy palnika przez około godzinę, aż kapusta zmięknie, ale nie rozpadnie się. Kontroluj poziom wody, żeby nie doprowadzić do przypalenia potrawy.
4. Posyp prażonym sezamem, świeżym szczypiorkiem lub kolendrą. Podawaj z ryżem jaśminowym

Składniki

1/2 główki (ok. 400 g) białej kapusty
400 g kapusta kiszona
300 g mięsa wieprzowego
1 duża marchewka
1 cebula
3 ząbki czosnku
ok. 2 cm świeżego imbiru (startego)
3 łyżki sosu sojowego (ciemnego lub jasnego)
1 łyżka Cukru Trzcinowego DIAMANT Dry Demerara
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżeczka pasty chili
1 łyżeczka octu ryżowego
do posypania szczypior i sezam
arrow
}