Zutaten & Utensilien einblenden
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i wysyp na nią orzechy, pestki dyni, cukier, pieprz cayenne i cynamon. Polej odrobiną oliwy z oliwek i wymieszaj.
Dołóż plasterki prosciutto, włóż blachę do piekarnika i piecz przez 10-15 minut lub do momentu, aż orzechy będą zrumienione, a prosciutto chrupiące.
W międzyczasie w dużej misce sałatkowej wymieszaj rukolę, jabłka, awokado i pestki granatu. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej nim zawartość miski.
Na sam koniec posyp sałatkę prażonymi orzechami z dynią, prosciutto i pokruszoną fetą. Jedz od razu!
| 50 g | orzechów włoskich |
| 2 łyżki stołowe | pestek dyni |
| 3 łyżki | Cukru Trzcinowego Dry Demerara DIAMANT |
| 1/2 łyżeczki | pieprzu |
| 1/2 łyżeczki | mielonego cynamonu |
| 100 g | szynki prosciutto w plasterkach |
| 1 opakowanie | rukoli |
| 2 | jabłka |
| 1 | awokado |
| 1 | granat |
| 125 g | sera feta |
| oliwa z oliwek |
| 1/3 szklanki | oliwy z oliwek |
| 1/4 szklanki | octu winnego |
| 1 łyżka | musztardy ostrej |
| 2 łyżeczki | miodu |
| 1 łyżka | tymianku |
| sól, pieprz |