Dania

Marynata do wieprzowiny

Opinie
  • Ponad 60 minut
  • Na 500 g mięsa
  • Łatwy

Polędwiczki wieprzowe w marynacie

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/4

Czosnek i imbir kroimy. Mieszamy wszystkie składniki oprócz miodu.

Krok 2/4

Polewamy mięso powstałą marynatą i zamykamy w pojemniku. Pozostawiamy w lodówce na minimum 12 godzin.


Krok 3/4

Wyjmujemy z lodówki, mięso przekładamy na blachę. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C na 15 minut. Do marynaty dodajemy 3 łyżki miodu, mieszamy. Po 15 minutach polewamy polędwiczki częścią marynaty i ponownie pieczemy przez 7 minut

Krok 4/4

Ponawiamy proces polania i pieczemy kolejne 5 minut. Kolejny raz polewamy i pieczemy 5 minut. Wyjmujemy mięso z piekarnika i odkładamy na około 15 minut. Wówczas „odpocznie”, co oznacza że soki rozprowadzone zostaną samoistnie po całym kawałku i nie rozleją się po talerzu zaraz po przekrojeniu.

Serwujemy z ryżem oraz opcjonalnie kapustą Pak Choi.
Składniki
ok. 500 g polędwiczki wieprzowej
3 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
4 łyżki Cukieru Trzcinowego DIAMANT
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków
1 łyżka octu ryżowego
3 łyżki miodu
arrow
}