Zutaten & Utensilien einblenden
Czosnek i imbir kroimy. Mieszamy wszystkie składniki oprócz miodu.
Wyjmujemy z lodówki, mięso przekładamy na blachę. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C na 15 minut. Do marynaty dodajemy 3 łyżki miodu, mieszamy. Po 15 minutach polewamy polędwiczki częścią marynaty i ponownie pieczemy przez 7 minut
Ponawiamy proces polania i pieczemy kolejne 5 minut. Kolejny raz polewamy i pieczemy 5 minut. Wyjmujemy mięso z piekarnika i odkładamy na około 15 minut. Wówczas „odpocznie”, co oznacza że soki rozprowadzone zostaną samoistnie po całym kawałku i nie rozleją się po talerzu zaraz po przekrojeniu.
| ok. 500 g | polędwiczki wieprzowej |
| 3 ząbki | czosnku |
| 2 cm | świeżego imbiru |
| 4 łyżki | Cukieru Trzcinowego DIAMANT |
| 1 łyżka | oleju sezamowego |
| 2 łyżki | sosu ostrygowego |
| 1 łyżeczka | przyprawy chińskiej 5 smaków |
| 1 łyżka | octu ryżowego |
| 3 łyżki | miodu |