Dżemy & Konfitury

Konfitura truskawkowo-rabarbarowa

Opinie
  • Do 30 minut
  • 8 słoików x 200 g
  • Łatwy

Klasyczna truskawkowa konfitura z dodatkiem rabarbaru

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Konfitura truskawka&rabarbar
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/3

Truskawki umyj i usuń z nich szypułki, a rabarbar umyj i pokrój bez obierania na kawałki ok. 2 cm. Rabarbar przełóż do garnka, dodaj 50 ml wody i gotuj pod przykryciem przez 5 minut na małym ogniu.

Krok 2/3

Potem zdejmij pokrywkę, zwiększ ogień i gotuj przez kolejne 5 minut. Dodaj truskawki oraz cukier żelujący Diamant, wymieszaj i zostaw na 3 godziny.

Krok 3/3

Wstaw na ogień, dodaj sok z cytryny i gotuj 3 minuty. Przełóż go do słoiczków.

Składniki
500 g truskawek
500 g rabarbaru
sok z 1/2 cytryny
500 g Cukru Żelującego DIAMANT 2:1
Będą ci potrzebne:

• słoiczki


 

Tagi:
konfitura
arrow
}