Desery

Malva pudding

Opinie
  • Do 60 minut
  • 4 porcje
  • Łatwy

Puszysty, afrykański deser ze słodkim sosem

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Malva Pudding
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/6

Cukier z jajkami ubij, aż masa zyska jasnożółty, cytrynowy kolor. Dodaj morelowy dżem i ubijaj dalej.

Krok 2/6

Zmieszane ze sobą mąkę, sodę i sól przesiej przez sito. Masło rozpuść i dolej do niego ocet, a następnie dodaj do jajek. Powoli dosypuj mąkę, a całość dokładnie zmiksuj.

Krok 3/6

Masę przelej do żaroodpornego naczynia, przykryj je i piecz przez około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 4/6

W międzyczasie przygotuj sos, dobrze mieszając ze sobą wszystkie składniki.

Krok 5/6

Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta polej je sosem i podawaj od razu.

Krok 6/6

Pudding możesz przygotować w dużym naczyniu, a przed podaniem ponakładać go do mniejszych miseczek.

Składniki
3/4 szklanki Cukru Trzcinowego Dry Demerara Drobnego DIAMANT
1 szklanka mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka masła
1 łyżeczka octu
1/3 szklanki mleka
2 duże jajka
1 łyżka dżemu morelowego
Na sos
3/4 szklanki śmietany
125 g masła
1 szklanka Cukru Białego DIAMANT
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 szklanki gorącej wody
Będą ci potrzebne:

• mikser
• żaroodporne naczynie

arrow
}