Zutaten & Utensilien einblenden
Cukier z jajkami ubij, aż masa zyska jasnożółty, cytrynowy kolor. Dodaj morelowy dżem i ubijaj dalej.
Zmieszane ze sobą mąkę, sodę i sól przesiej przez sito. Masło rozpuść i dolej do niego ocet, a następnie dodaj do jajek. Powoli dosypuj mąkę, a całość dokładnie zmiksuj.
Masę przelej do żaroodpornego naczynia, przykryj je i piecz przez około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
W międzyczasie przygotuj sos, dobrze mieszając ze sobą wszystkie składniki.
Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta polej je sosem i podawaj od razu.
Pudding możesz przygotować w dużym naczyniu, a przed podaniem ponakładać go do mniejszych miseczek.
3/4 szklanki | Cukru Trzcinowego Dry Demerara Drobnego DIAMANT |
1 szklanka | mąki |
1 łyżeczka | sody oczyszczonej |
1/2 łyżeczki | soli |
1 łyżka | masła |
1 łyżeczka | octu |
1/3 szklanki | mleka |
2 duże | jajka |
1 łyżka | dżemu morelowego |
3/4 szklanki | śmietany |
125 g | masła |
1 szklanka | Cukru Białego DIAMANT |
1 łyżeczka | cukru waniliowego |
1/2 szklanki | gorącej wody |
• mikser
• żaroodporne naczynie
}