Ciasto

Ciasto Chmurka

Opinie
  • Do 30 minut
  • Forma do babki
  • Łatwy

Ciasto z puszystym kremem

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
chmurka
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/4

CIASTO

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Miękkie masło zmiksuj na puszystą masę, miksując dodawaj po kolei cukier drobny oraz waniliowy, potem żółtka, potem mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, następnie skórkę cytrynową. Na koniec bardzo delikatnie wmieszaj do masy pianę z białek.

Krok 2/4

Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około godzinę. Ciasto wyjmij i odstaw do przestygnięcia.

Krok 3/4

KREM

W dużym naczyniu ubijaj śmietanę. Gdy zacznie gęstnieć, przerwij na chwilę, dodaj cukier puder i rozdrobniony na mniejsze części serek. Kontynuuj miksowanie, aż powstanie kremowy, gęsty krem.

Krok 4/4
Przestygnięte ciasto posmaruj kremem, udekoruj owocami oraz listkami mięty (albo tym, co masz pod ręką!).
Składniki
Ciasto
150 g masła (w temp. pokojowej)
200 g mąki ziemniaczanej uprzednio przesianej
100 g mąki pszennej uprzednio przesianej
3 jajka w temp. pokojowej
150 g Cukru Drobnego DIAMANT
16 g (opak.) cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
do posypania Cukru Pudru DIAMANT
Krem
250 ml słodkiej i dobrze schłodzonej śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
1/2 szklanki Cukru Pudru DIAMANT
Będą ci potrzebne:

• forma do babki

Do udekorowania:
• kilka listków mięty
• owoce (np. borówki, maliny)


 

Tagi:
wypieki wiosna
arrow
}