Ciasto

Babeczki makowo-pomarańczowe

Opinie
  • Do 45 minut
  • ok. 20 babeczek
  • Łatwy

Pachnące babeczki nie tylko na zimę

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Babeczka-makowo-pomaranczowa
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/4

W osobnej średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i skórkę pomarańczową.

Krok 2/4

W większej misce zmiksuj jajka. Dodaj cukier, masło, sok pomarańczowy i mieszankę mleczno-makową. Dodaj do suchych składników i mieszać tylko do połączenia składników (unikać nadmiernego mieszania).

Krok 3/4

Wlej ciasto łyżką do foremek, napełniając każdą do około trzech czwartych objętości.
Piecz przez 20 minut lub do momentu, aż wykałaczka włożona w środek babeczki wyjdzie czysta lub z małymi okruchami. Przełóż na stojak do chłodzenia, aby całkowicie ostygły.

Krok 4/4
Posyp cukrem pudrem.
Składniki
Ciasto
25 g maku
1/2 szklanki mleka
220 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka startej skórki pomarańczowej
2 duże jajka
150 g Cukru Drobnego DIAMANT
80 g rozpuszczonego niesolonego masła
1 szklanka świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
Będą ci potrzebne:

• foremki do babeczek

 

arrow
}