Zutaten & Utensilien einblenden
Mąkę przesiej do miski, tworząc kopczyk, następnie wykonaj w nim zagłębienie niczym krater wulkanu. Do środka zagłębienia rozkrusz drożdże, dodaj lekko ciepłe mleko oraz połowę cukru. Delikatnie zasyp wnętrze mąką z brzegów. Pozostaw do wyrośnięcia. Masło roztop i lekko przestudź.
Dodaj do rozczynu wraz z pozostałą częścią cukru, jajkami oraz solą. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z końcówką do zagniatania. Przykryj ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, do czasu aż podwoi swoją objętość (około 1h).
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj do grubości około 1cm. Posmaruj cienką warstwą masy makowej. Posyp startą skórką z cytryny. Zwiń ciasto w rulon. Ucinaj grube plastry - dostosuj ilość plastrów do wielkości naczynia. Nam wyszło 15 sztuk.
Ślimaczki kładź na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - powinny się lekko dotykać. Odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny. Przed umieszczeniem w piekarniku, możesz przesmarować bułeczki wodą z cukrem.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut, aż bułeczki będą ładnie zarumienione.
Gotowe bułeczki posmaruj lukrem cytrynowym. By go zrobić, do szklanki cukru pudru Diamant dolewaj powoli sok z cytryny i mieszaj. Cukier powinien być bardzo gęsty, delikatnie lejący
| 1 kg | twarogu na sernik |
| 4 | jajka |
| 4 łyżki | skrobi ziemniaczanej |
| 100 g | Cukru Drobnego DIAMANT |
| 1 łyżka | aromatu wanilinowego |
| 200 g | masła |
| 300 g | ciemnych ciasteczek |
| Ok. 300 g | resztek ciast, ciasteczek |
| 1 łyżka | dżemu |
| 50 ml | rumu (lub rumowego aromatu, a wtedy szklanka mleka) |
| 2 łyżki | kakao |
| 1/2 szklanka | mleka |