Ciasto

Bombkowy sernik

Opinie
  • 3 godziny
  • Tortownica
  • Łatwy

Sernik na świąteczny stół

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/3

Mąkę przesiej do miski, tworząc kopczyk, następnie wykonaj w nim zagłębienie niczym krater wulkanu. Do środka zagłębienia rozkrusz drożdże, dodaj lekko ciepłe mleko oraz połowę cukru. Delikatnie zasyp wnętrze mąką z brzegów. Pozostaw do wyrośnięcia. Masło roztop i lekko przestudź.
Dodaj do rozczynu wraz z pozostałą częścią cukru, jajkami oraz solą. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z końcówką do zagniatania. Przykryj ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, do czasu aż podwoi swoją objętość (około 1h).

Krok 2/3

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj do grubości około 1cm. Posmaruj cienką warstwą masy makowej. Posyp startą skórką z cytryny. Zwiń ciasto w rulon. Ucinaj grube plastry - dostosuj ilość plastrów do wielkości naczynia. Nam wyszło 15 sztuk.
Ślimaczki kładź na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - powinny się lekko dotykać. Odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny. Przed umieszczeniem w piekarniku, możesz przesmarować bułeczki wodą z cukrem.

Krok 3/3

Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut, aż bułeczki będą ładnie zarumienione. 

Gotowe bułeczki posmaruj lukrem cytrynowym. By go zrobić, do szklanki cukru pudru Diamant dolewaj powoli sok z cytryny i mieszaj. Cukier powinien być bardzo gęsty, delikatnie lejący

Składniki
Na sernik:
1 kg twarogu na sernik
4 jajka
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
100 g Cukru Drobnego DIAMANT
1 łyżka aromatu wanilinowego
200 g masła
300 g ciemnych ciasteczek
Na bomby:
Ok. 300 g resztek ciast, ciasteczek
1 łyżka dżemu
50 ml rumu (lub rumowego aromatu, a wtedy szklanka mleka)
2 łyżki kakao
1/2 szklanka mleka
arrow
}