Ciasto

Bombkowy sernik

Opinie
  • 3 godziny
  • Tortownica
  • Łatwy

Sernik na świąteczny stół

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:

Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/3

Przygotowanie sernika
Ciasteczka rozkrusz i wyłóż nimi dno formy do pieczenia. Masło roztop i przestudź.
W misce umieszczamy twaróg, wbijamy jajka, dodajemy cukier drobny Diamant, masło, skrobię ziemniaczaną, aromat waniliowy.
Mieszamy na niskich obrotach tylko do momentu połączenia się składników, żeby zbytnio nie napowietrzyć masy.
Wlej połowę masy do formy, ułóż bomby i zalej resztą.

Krok 2/3

Umieść w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni.
Piecz przez 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz 30 minut.
Po tym czasie, zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz przez kolejne 30 minut.
Upieczony sernik pozostaw w piekarniku przez około 30 minut. Następnie odstaw do przestudzenia. Najlepiej schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Udekoruj pozostałymi bombami oraz bitą śmietaną. Na koniec całość posyp kakao

Krok 3/3

Przygotowanie bomb
Ciasto rozkrusz, dodaj wszystkie składniki i wymieszaj, aż powstanie masa umożliwiająca formowanie kulek.
Kulki obtocz w kakao i schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Składniki

Na sernik:
1 kg twarogu na sernik
4 jajka
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
100 g Cukru Drobnego DIAMANT
1 łyżka aromatu wanilinowego
200 g masła
300 g ciemnych ciasteczek
Na bomby:
Ok. 300 g resztek ciast, ciasteczek
1 łyżka dżemu
2 łyżki kakao
1/2 szklanka mleka
arrow