Cynamonowe bułeczki

Opinie
  • Ponad 60 minut
  • ok. 16 bułeczek
  • Łatwy

Słodycz z cynamonowych aromatem

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/5

Przygotuj rozczyn. Podgrzej lekko około 75 ml mleka, dodaj 2 łyżki mąki, rozkruszone drożdże oraz 2 łyżki cukru Diamant. Mieszaj do rozpuszczenia drożdży. Przykrywaj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 20-30 minut do wyrośnięcia.

Krok 2/5
Czas na ciasto drożdżowe. Wsyp do miski mąkę przesianą przez sito, cukier Diamant, szczyptę soli, żółtka, 80 g roztopionego, przestudzonego masła oraz rozczyn drożdżowy. Mieszaj ręcznie lub przy pomocy miksera z końcówką do zagniatania ciasta. Po wyrobieniu, miskę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Krok 3/5
Ciasto podziel na pół. Każdą z części rozwałkuj do grubości około 1cm. Posmaruj powstały placek miękkim masłem i obficie posyp cukrem cynamonowym Diamant.Zwiń ciasto w rulon. Ucinaj grube plastry o grubości około 1,5 cm.
Krok 4/5
Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli ślimaczek się rozwija, końcówkę się zawiń pod spód i lekko dociśnij, żeby nie odwijał się podczas pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny.
Krok 5/5

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Przed umieszczeniem w piekarniku, warto przesmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem lub mlekiem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut, aż bułeczki będą ładnie zarumienione.

Gotowe bułeczki możesz posypać jeszcze cukrem cynamonowym lub cukrem pudrem Diamant.

Składniki
35 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej
150 g Cukru Drobnego DIAMANT
120 ml mleka
3 żółtka
100 g miękkiego masła
1 jajko
szczypta soli
Cukier Cynamonowy DIAMANT
arrow
}