Ciasto

Ogon Bobra

Opinie
  • 2 godziny
  • 8 sztuk
  • Łatwy

Karnawałowy przysmak z Kanady o intrygującej nazwie

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:

Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/2

Zacznij od ciasta.


Do dużej miski dodaj ciepłą wodę i mleko. Wsyp drożdże instant. Wymieszaj trzepaczką. Do tej samej miski dodaj cukier, mąkę pszenną i sól.


Używając miksera z hakiem, mieszaj, aż ciasto się połączy, a następnie ugniataj przez 1 minutę, aż będzie miękkie i elastyczne. W razie potrzeby dosyp trochę mąki.


Nasmaruj miskę masłem i przełóż ciasto. Przykryj folią spożywczą, a następnie ręcznikiem. Odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość, około 1 godziny.


Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na 8 części i uformuj kulki. W razie potrzeby natłuść dłonie, aby zapobiec przywieraniu. Spłaszcz każdą część w długi, owalny kształt.

Krok 2/2

Czas na smażenie! 

 

Rozgrzej na patelni olej - porcja około 1 cm lub więcej. Gdy olej się rozgrzeje, dodaj ciasto i smaż z jednej strony, aż będzie złote i bulgoczące, a następnie przewróć i pozwól drugiej stronie uzyskać złoty kolor.


Przenieś na kratkę, aby nadmiar oleju spłynął. Po przestygnięciu, posyp cukrem pudrem trzcinowym Diamant lub polej syropem trzcinowym złocistym Diamant. Smacznego świętowania!

Składniki

na ciasto:
2 łyżeczki drożdży instant
3/4 szklanki letniej wody
1/2 szklanki pełnego letniego mleka
1 łyżka Cukru Trzcinowego Drobnego DIAMANT
1 łyżeczka soli
3 szklanki mąki uniwersalnej
do smażenia olej roślinny
łyżka masła
na ciasto:
Cukier Puder DIAMANT
Syrop Trzcinowy
arrow
}