Zutaten & Utensilien einblenden
Zacznij od ciasta.
Do dużej miski dodaj ciepłą wodę i mleko. Wsyp drożdże instant. Wymieszaj trzepaczką. Do tej samej miski dodaj cukier, mąkę pszenną i sól.
Używając miksera z hakiem, mieszaj, aż ciasto się połączy, a następnie ugniataj przez 1 minutę, aż będzie miękkie i elastyczne. W razie potrzeby dosyp trochę mąki.
Nasmaruj miskę masłem i przełóż ciasto. Przykryj folią spożywczą, a następnie ręcznikiem. Odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość, około 1 godziny.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na 8 części i uformuj kulki. W razie potrzeby natłuść dłonie, aby zapobiec przywieraniu. Spłaszcz każdą część w długi, owalny kształt.
Czas na smażenie!
Rozgrzej na patelni olej - porcja około 1 cm lub więcej. Gdy olej się rozgrzeje, dodaj ciasto i smaż z jednej strony, aż będzie złote i bulgoczące, a następnie przewróć i pozwól drugiej stronie uzyskać złoty kolor.
Przenieś na kratkę, aby nadmiar oleju spłynął. Po przestygnięciu, posyp cukrem pudrem trzcinowym Diamant lub polej syropem trzcinowym złocistym Diamant. Smacznego świętowania!
2 łyżeczki | drożdży instant |
3/4 szklanki | letniej wody |
1/2 szklanki | pełnego letniego mleka |
1 łyżka | Cukru Trzcinowego Drobnego DIAMANT |
1 łyżeczka | soli |
3 szklanki | mąki uniwersalnej |
do smażenia | olej roślinny |
łyżka | masła |
Cukier Puder DIAMANT | |
Syrop Trzcinowy |
}